Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gnucci är en av artisterna i det nya nätverket Keychange, som vill skapa en mer jämställd musikbransch. Pressbild.

Gnucci vill vara lösningen på jämställdheten

Det nystartade nätverket Keychange består av kvinnliga artister från flera länder. Tillsammans vill de skapa en mer jämställd musikbransch.

Nätverket består av 60 kvinnliga artister och andra nyckelpersoner, som valts ut från sex europeiska länder. Rapparen Gnucci är en av de svenska artisterna tillsammans med Iman, Pale Honey, Vaz och TMRW.

- Om man vill göra skillnad måste man vara villig att bygga en jämställd grund som sedan fler och fler kan stå på. Det är hårt arbete och därför behöver jag samarbeta med andra som har samma syfte, säger hon.

”Banat väg”

Genom projektet hoppas Gnucci att fler kvinnliga artister kan få stöd att ha kontroll över mer än bara sitt artisteri, som musikrättigheter och representation.

- Det är dags att vi kvinnor bygger och ingår i plattformar som funkar för oss, och där vi som banat vår egen väg får den kredd vi förtjänar och rätt stöd.

Enligt Stim, som företräder svenska låtskrivare, är bara 20 procent av dess medlemmar kvinnor. Hos motsvarigheterna i övriga Europa är siffran ännu lägre. Men att sprida en bild av det skulle vara svårt att ta sig fram som kvinna i musikbranschen tycker Gnucci är fel.

”Vill inte slösa tid”

- Det är så givande att vara kvinna, göra sin grej och ha makten över sin image och sitt skapande. Att konstant få frågan och upprepa hur svårt det är att vara kvinna i musikbranschen är oinspirerande. Det som är svårt är att "deala" med en bransch som inte har någon erfarenhet av att jobba med och framförallt för kvinnor, säger hon.

- Om musikbranschen har ett problem med jämställdhet är det för att de är lata, inte för att det är svårt. Jag vill inte slösa min tid och energi på dem. Lösningen finns redan, vi är den varje dag.