Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Gayle Rankin, Jackie Tohn, Kate Nash, Kia Stevens, Shakira Barrera, Kimmy Gatewood, Rebekka Johnson, Alison Brie och Ellen Wong i Netflixserien "Glow", som nu inleder sin andra säsong. Pressbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Glowstjärnan: "Har aldrig känt mig så trygg"

Ett överflöd av spandex, men också mycket hjärta. Feelgoodserien "Glow" är tillbaka på Netflix med en ny säsong. För Alison Brie har inspelningen varit en upplevelse.

Rollen som Ruth, den arbetslösa skådespelaren som nästan av misstag blir wrestlingstjärna på 80-talet, har varit en arbetsmiljömässig fullträff för Alison Brie. Det beror delvis på att det nästan bara är kvinnor med i teamet, både framför och bakom kameran, förklarar hon.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är vi kvinnor som äger inspelningen – det är vårt utrymme.

"Kroppen ett verktyg"

Svaret kommer på en fråga om hur det känns att göra en tv-serie där skådespelarna som kvinnliga brottare ofta är rätt lättklädda. Brie fortsätter:

- I den här serien är min kropp ett verktyg i stället för någonting som finns till för männens tillfredsställelse.

När ”Glow” nu kommer tillbaka med en andra säsong (”jag bad till Gud om att det skulle bli en andra säsong, nu ber om jag en tredje”) är det i kölvattnet av metoo-rörelsen. Serien spelades in under hösten 2017, när allt brakade loss.

- Det var oerhört intressant, för det fick mig verkligen att stanna upp och fundera över hur jag hade blivit objektifierad under åren, säger Alison Brie.

- Hur ofta har inte vi kvinnor försökt urskulda att vi har blivit utsatta för opassande beteenden. Det är ett problematiskt sätt att tänka som är ingraverat i oss skådespelerskor. Det är aldrig ok att känna sig obekväm.

"Fruktansvärda upplevelser"

Själv har hon "oftast haft tur", konstaterar hon, och fått jobba med sjyssta män både bakom och framför kameran.

- Men jag har också haft några fruktansvärda upplevelser som fått mig att känna mig oerhört liten. Man känner att man inte vill vara till besvär.

Betty Gilpin, som spelar Ruths vän Debbie (och sedermera motståndare i wrestlingringen), säger:

- Det är väldigt lätt att börja tro på vad de säger. Om man är lydig och sexig och inte säger emot så kan man få en chans. Det finns hela tiden ett kraftfullt hot om att man är utbytbar. Och det här kommer inte att ändra sig förrän vi kvinnor tvingar fram en ändring.

Alison Brie poängterar att man hela tiden under inspelningen av ”Glow” har varit mycket noga med att de kvinnliga brottarna ska se "normala", och därmed olika, ut.

- Alla kroppstyper ska vara med, och alla skådespelare har från början fått höra att ”ändra inte hur ni ser ut på något sätt”. Det är ett mycket annorlunda sätt att jobba på.