Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ny hytta i Orrefors. Jeanette Lennartsdotter, glaskonstnär från Göteborg, leder arbetet med att återuppliva glasblåsningen i det småländska brukssamhället.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Glasblåsning på nytt i Orrefors

Fyra år efter nedläggningen ska glasblåsningen komma igång igen i Orrefors. – I juli startar vi steg ett, en sommarglashytta, säger Jeanette Lennartsdotter, formgivare, glaskonstnär baserad i Göteborg, som leder hon arbetet med att återuppliva glastillverkningen i Orrefors.

Orrefors glasbruk grundades 1898 och stängdes i juli 2013 och 130 anställda sades upp. Nu skrivs nya kapitel i Orrefors glashistoria.
Den första juli öppnar sommarglashyttan som blir Sveriges första gröna glashytta, med väggar gjorda av växter. Den kommer att vara placerad i parken inne på bruksområdet i Orrefors.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– I maj tas beslut om en permanent glashytta av Nybro kommun. Om allt går enligt planerna kommer den att byggas och invigas i april 2018, berättar Jeanette Lennartsdotter.

Ny hytta för 25 miljoner

Jeanette Lennartsdotter är bosatt i Göteborg och har en sommarateljé i Småland, ett par mil från Orrefors. Tidigare har hon arbetat som konstnärligt och kreativ ledare för Glashuset i Limmared. Dit kom en delegation från Nybro, den ekonomiska föreningen Glasrikets skatter, på en inspirationsresa. Glasrikets skatter bildades 2009 på initiativ av entusiaster som ville att glas och arkivmaterial inte skulle skingras från Orrefors Glasbruk utan finnas kvar intakt och kanske även utökas. Glasrikets skatter köpte samlingarna och arkivmaterialet av Orrefors Kosta Boda för 12,5 miljoner kronor. En av medlemmarna i föreningen är Ingemar Andersson, koncernchef och ägare till Liljas-koncernen.

– En Nybrobo som är konst- och hembygdsintresserad och det är han som är initiativtagare till hela projektet med ny glashytta, en nybyggnation som även kommer att inrymma ett café och orangeri, säger Jeanette Lennartsdotter.

I juni 2016 fick hon frågan om hon ville ta sig an uppgiften utveckla Orrefors till ett besöksmål.

– Jag blev vd och kreativ ledare för Orranäs bruk, ett företag som bildades för att sätta Orrefors på kartan igen.

Konstglas och bruksglas 

Orranäs bruk har tagit fram en vision och målsättning för hur man ska jobba med hela glasbruksområdet, den del som i dag ägs av Nybro kommun. De har hittills fått stöd från Regionförbundet på 200 000 kronor. Ingemar Andersson har hittills själv bidragit med en miljon kronor i en förstudie – och är beredd att satsa mer. Den nya, permanenta hyttan, beräknas kosta 25 miljoner att bygga. Verksamheten kommer att drivas genom en stiftelse.

– I den nya hyttan ska vi jobba med konstglas och bruksglas, småskaligt i mindre serier. Tanken är att det ska finnas en hyttmästare och en fast ensemble på en handfull personer.

Folkets stöd

Natur, mat, glas, ljus och musik är ledorden för den nya satsningen som även vill värna de historiska miljöerna. Nya Orrefors ska bli en upplevelse för många sinnen.

– Och vi har folkets stöd. Vi har jobbat nära samhällsföreningen i byn. När de knackade dörr svarade 133 av 776 tillfrågade byinvånare att de ville vara med och arbeta ideellt med satsningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.