Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vädret var inte strålande, men det var oftast humöret.

Glädjefest med mörka moln

Bråvallafestivalen är över för i år. Den fjärde upplagan av festivalen förmörkades av sexuella övergrepp och betalningsproblem. Men den lystes också upp av god stämning och en massa musik.

Nytt för i år var att Bråvalla tjuvstartade redan på onsdagen med en förfest för campingbesökarna

- Det var väldigt lyckat, redan på förhand var det extremt många som ville köpa campingbiljett för att kunna gå på förfesten. Vi kommer nog göra något liknande nästa år och göra det ännu fetare, säger Kajsa Apelqvist, pressansvarig på FKP Scorpio.

Fullspäckade dagar

Under de fyra dagar som gått sedan starten har närmare nittio musikakter och ett tiotal ståuppkomiker ställt sig på Bråvallas fem scener.

- Det har varit skitkul, vi har aldrig varit på festival förut så vi visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss. Men vi har haft det skitbra trots vädret, säger festivalbesökaren Gabriella Gatara.

För det mesta var det uppehåll i regnet, men i slutet av fredagskvällen och under natten till lördag föll täta droppar och skapade lervälling på campingområdet. Men det hindrade inte 52 317 besökare från att ta del av festivalen.

Bråvalla är en kontantfri festival där besökaren betalar med sitt armband, men flera besökare hade svårt att överföra pengar i början av festivalen. Kajsa Apelqvist tycker ändå att det kontantlösa systemet har många fördelar och det finns inga planer på att gå tillbaka till kontanter.

Sexuellt ofredande

Musikakterna har löst av varandra utan vidare problem, men festivalen har också kantats av oroligheter. På torsdagen kom det in en polisanmälan om en misstänkt våldtäkt som ska ha ägt rum under Zara Larssons konsert. Under festivalens gång inkom ytterligare fyra polisanmälningar om våldtäkt.

- Vi tycker det är fruktansvärt att det finns människor som utsätter andra människor för den här typen av kränkningar. Vi fortsätter att ha tätt samarbete med polis för att förhindra att det händer igen, säger Kajsa Apelqvist och fortsätter:

- Vi har fått rapporter från polisen som säger att det är en lugnare festival än tidigare år. Men vi satsar på att antalet brott ska vara noll.

Minns närheten

Redan på måndag börjar arbetet för nästa års Bråvallafestival. Det är mycket som ska utvärderas och diskuteras, men Kajsa Apelqvist hoppas att festivalbesökarna bär med sig den stämning och gemenskap som uppstått under årets Bråvallafestival.

- Jag tror att många har känt att de har fått kärlek av varandra. När den här typen av händelser sker på festivalen tror jag att man får en ännu starkare gemenskap. Att man vill skydda och ta hand om varandra.