Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Terry Gilliam. Arkivbild.

Glädjebesked för Terry Gilliam

Terry Gilliams olycksdrabbade film "The man who killed Don Quixote" har nåtts av ett glädjande besked – domstolen avslår det visningsförbud som producenten Paulo Branco hade hoppats på. "Tack för allt stöd", hälsar regissören via Facebook.

Filmfestivalen i Cannes berättar om beskedet i ett inlägg på Twitter och meddelar också att Gilliam, som drabbades av en lindrig stroke i helgen, kommer att närvara vid festvialen.

"Efter dagar av vila och böner till gudarna är jag återställd och mår bra igen. Det gör 'The man who killed Don Quixote' också! Äntligen är vi juridiskt segrande!", skriver regissören i ett inlägg på Facebook.

Hotades av rättighetstvist

Därmed kommer Terry Gilliams "The man who killed Don Quixote", som har hotats av en rättighetstvist mellan regissören och producenten Paulo Branco och hans bolag Alfama Films, att avsluta årets filmfestival.

Arbetet med filmen inleddes redan 1998 men vägen till premiären har som sagt kantats av bekymmer. Skådespelare har tvingats hoppa av, översvämningar har ställt till det och spanska NATO-plan har stört ljudet.

Stellan Skarsgård medverkar

Bland andra Johnny Depp, Jean Rochefort, Vanessa Paradis, Robert Duvall, Michael Palin och John Hurt har alla varit sammankopplade med produktionen genom åren, men i filmen som färdigställts spelar Jonathan Pryce och Adam Driver huvudrollerna. Dessutom medverkar svenske Stellan Skarsgård.

Filmen är löst baserad på Miguel de Cervantes klassiska roman "Don Quijote". Terry Gilliams strapatser med att få filmen gjord har skildrats i dokumentären "Lost in La Mancha".