Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Dick Dale. Arkivbild.

Gitarrlegendaren Dick Dale död

Den amerikanske gitarristen Dick Dale har dött vid 81 års ålder, bekräftar hans basist Sam Bolle för The Guardian.

Dale var känd som "kungen av surfgitarr" för sin ledande roll inom genren surfrock, som populariserades i Kalifornien på 1960-talet.

För den breda publiken är han främst känd för sin version av låten "Misirlou", ett traditionellt musikstycke från Mellanöstern, som användes i Quentin Tarantinos film "Pulp fiction" från 1994.

Dale föddes som Richard Anthony Monsour i Boston 1937. Han hade libanesiskt påbrå och spelade i unga år traditionell arabisk musik med sina släktingar, vilket förblev en stark influens i hans musikskapande och hjälpte till att introducera arabiska tonskalor i västerländsk populärmusik.

I samarbete med den legendariske gitarrbyggaren Leo Fender bidrog Dale under det tidiga 1960-talet till framsteg inom gitarrbyggen och elektrisk gitarrförstärkning.

Med sin Fender Stratocaster-gitarr med extra tjocka strängar, sina stora och kraftfulla förstärkare och sin energiska tremolo-spelstil inspirerade han världskända rockgitarrister som Jimi Hendrix och Eddie Van Halen.

"Den banbrytande, nydanande, garageskakande, surfande briljansen hos Dick Dale kan aldrig överskattas... vila i frid!", skriver den brittiske skådespelaren och rocksångaren Michael Des Barres på Twitter.