Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Zosia Mamet, Allison Williams, Lena Dunham och Jemima Kirke i "Girls", vars sista avsnitt nyligen sändes. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Girls" tog okonventionellt farväl

Nu har Hannah, Shoshanna, Marnie och Jessa sagt adjö. På söndagen sändes det sista avsnittet av HBO-serien "Girls". Avslutningen hyllas av kritiker – men många fans känner sig snuvade på en upplösning.

Sedan 2012 har tittarna följt 20-plussaren Hannah Horvath och hennes vänners öden och äventyr i New York.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Serien bygger halvt om halvt på skaparen Lena Dunhams egna erfarenheter och den har hyllats för sin realism och för att den bryter normen genom att låta unga kvinnor vara både roliga och självupptagna. För självupptagna, menar vissa kritiker. Andra har pekat på bristen på icke-vita rollfigurer.

Men nu är det över. På påskdagen sändes det 60:e och sista avsnittet.

Undviker klichéer

Flera tv-recensenter hyllar det sista avsnittet. Bland andra The New York Times James Poniewozik som gillar slutet där Hannah på sätt och vis träder in i vuxenvärlden, utan att serien enligt honom "fastnar i de vanliga växa upp-klichéerna".

Många fans tar till sociala medier för att ta farväl under hashtaggen #GirlsHBO. Minst lika många uttrycker sin besvikelse och efterfrågar en tydligare upplösning i sin favoritserie.

Slut utan slutsats

I en intervju med The Daily Beast förklarar Lena Dunham att hon och "Girls" medskapare aldrig hade för avsikt att avsluta serien på konventionellt vis, där rollfigurerna lär sig något viktigt och växer som människor.

- Vi avslutar på samma sätt som vi alltid har gjort, vilket är utan någon stor och ren slutsats, säger hon.

I Sverige visas "Girls" på strömningstjänsten HBO Nordic.