Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Lauren Graham och Alexis Biedel gör comeback i fyra nya avsnitt av "Gilmore girls" på Netflix. Pressbild.

Gilmore girls tillbaka på Netflix

16 år har gått sedan tv-publiken först bekantade sig med den snabbpratande mor-och-dotter-duon Lorelai och Rory Gilmore. Efter ett uppehåll på nio år är det nu åter dags att besöka dem i staden Stars Hollow, i fyra årstidsbundna filmer på Netflix.

Den älskade komedidramaserien "Gilmore girls" pågick i sju säsonger fram till 2007, och kretsade kring tillvaron för singelmamman Lorelai Gilmore och hennes dotter Rory, i den fiktiva småstaden Stars Hollow i Connecticut. Serien hann bli ett globalt populärkulturfenomen, och även många som inte var fans kände till dess primära signum: den exceptionellt snabba och fyndiga dialogen.

Verbal akrobatik

Nu är det åter dags för fröknarna Gilmore att demonstrera verbal akrobatik och känslourladdningar, i fyra 90-minutersfilmer på Netflix.

Hur var det att prata så där snabbt igen? En baggis menar Lauren Graham, som spelar Lorelai:

- Det var bokstavligen som att ingen tid hade gått. Det var inte svårt alls. Språket är min favoritaspekt av tv-serien, och eftersom jag gestaltade ett ganska annorlunda sådant i tv-serien "Parenthood", har jag längtat efter detta mer strukturerade och teatraliska sätt att prata på.

"Allting står där"

Alexis Bledel – som spelar Rory – instämmer, när hon tillsammans med Graham, skaparen Amy Sherman-Palladino och resten av "Gilmore girls"-kärntruppen möter pressen i Beverly Hills.

- Ja, att hoppa in i detta igen var verkligen som att det senast var i går. Amys skrivande ger en precis det man behöver, allting står där på sidan. Vi vet precis hur vi ska förmedla saker.

Men eftersom berättelsen i tv-seriens universum tar vid ungefär ett decennium efter dess avslut 2007, är det i dag delvis en ny familjedynamik som skildras, påpekar Lauren Graham.

- Det är inte längre en historia om en liten flicka som går i high school. Rory är i dag en ung kvinna och serien följer de utmaningar hon möter. Och även om dynamiken mellan min karaktär Lorelai och hennes mor i större mån liknar hur den var förr, har den också mognat.

Tillgång till konflikter

Skaparen Amy Sherman-Palladino kommer halvt skämtsamt med en invändning.

- Jag känner att mycket trassel i ens familj aldrig blir riktigt genomarbetat. Men just det är vad som är så bra med familjeformatet i dramaform. Det är en ständigt pågående förhoppning om att denna Thanksgiving, eller denna jul, så kommer allt att lösa sig. Men nej, icke. Även om rollfigurer utvecklas och växer, så finns det en oändlig tillgång på konflikter.

Det som gjorde att så många tittare blev beroende av familjen Gilmore och deras nära och kära, var dock inte huvudsakligen den ekvilibristiska dialogen, utan den djupt engagerande känslomässiga nerv och drabbande ärliga blick på relationer, som tv-serien kännetecknas av.

- Det handlar om hur banden till våra närstående hjälper oss att gå igenom livets alla faser.