Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ghost på scen i Mexiko 2016. Arkivbild.

Ghosts sångare får rätt mot gastarna

Tobias Forge, frontman i det världskända svenska hårdrocksbandet Ghost, vinner tvisten mot sina forna bandkollegor och han slipper redovisa bandets ekonomi. Det står klart efter en dom i Linköpings tingsrätt.

De fyra bandmedlemmarna ska också ersätta Forge för rättegångskostnader på drygt 1,3 miljoner kronor.

Domen slår fast att bandmedlemmarna inte kunnat visa upp några avtal mellan dem och sångaren som skulle ge dem rätt till ytterligare ersättning. Därför ogillas kraven.

"Slavlöner"

De tidigare bandmedlemmarna Martin Hjertstedt, Henrik Palm, Mauro Rubino och Simon Söderberg drog sångaren inför rätta förra året.

Medlemmarna, som under sin tid i Ghost uppträdde som maskerade så kallade namnlösa gastar, anklagar sångaren för att lagt beslag på bandets intäkter från turnéer och inspelningar under flera år och för att inte ha delat med sig annat än i små förskottsbetalningar, eller "slavlöner".

I sin stämning krävde de att Forge ska redovisa bandets samtliga intäkter och kostnader under åren 2011–2016 för att sedan kunna kräva honom på ersättning.

Bildades 2008

Enligt dem fanns en överenskommelse om att dela "broderligt" på intäkterna. Samtidigt har Forge hävdat att han var ensam skapare bakom Ghost och att de övriga bara var inhyrda musiker. Därför har han inte behövt ge någon insyn i bandets ekonomi, anser han.

Ghost bildades 2008 i Linköping och genombrottet kom två år senare med debutalbumet "Opus eponymous". Bandets melodiösa hårdrock har fått stor internationell uppmärksamhet och 2016 vann Ghost en amerikansk Grammy. I somras kom det fjärde studioalbumet "Prequelle".