Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I slutet av juni gjorde Per Gessle och hans nya band en hemlig uppvärmningskonsert på Hotel Tylösand. Nu har det blivit dags för den riktiga turnén. Arkivbild.

Gessle om turnén: "En utmaning"

Per Gessle är redo för sin stora sommarturné. Med ett delvis nytt band ska han för första gången spela låtar från alla sina tre karriärer.

I våras gav Per Gessle ut albumet "En vacker natt" som delvis innebar en ny musikalisk inriktning. Låtarna, som spelades in i countrymeckat Nashville, färgades av instrument som pedal steel-gitarr och fiol.

De idéerna tar han nu med sig när han ger sig ut på ännu en stor sommarturné.

- Jag visste att det också skulle passa att spela låtar från "Mazarin"-plattan med den här sättningen och jag anade att det också skulle gå väldigt enkelt att spela Roxette-grejer. Det svåraste med det här bandet är ju Gyllene Tider-låtarna för de är så primitiva och låter liksom bäst när de får vara det, berättar Per Gessle.

Det blir den första turnén där han spelar såväl solomaterial som Roxette- och Gyllene Tider-hits.

- Jag har inte velat spela Roxette-låtar så länge Roxette har funnits. Nu finns ju inte Roxette och då kände jag att det fanns två vägar att gå, antingen spelar jag aldrig mer låtarna eller så spelar jag dem. Så nu spelar jag Roxette-material, det är ju trots allt mina låtar och en så stor del av mitt liv, säger Per Gessle.

Anpassat låtarna

Med sig ut på vägarna har han trotjänare som Christoffer Lundquist, Helena Josefsson, Clarence Öfverman och Magnus Börjesson. Men det är också ovanligt många nya bandmedlemmar – Andreas Dahlbäck på trummor, Ola Gustafsson på pedal steel, mandolin och gitarr samt Malin-My Wall på fiol och mandolin.

Per Gessle tycker att hela projektet känns som en rolig utmaning.

- Det är ju därför man gör det. Ingen vet hur det kommer att bli men det känns väldigt enkelt och alla är så kompetenta. Tricket har inte varit att de ska lära sig låtarna utan att de ska limma ihop och bli samspelta, säger han.

TT: Det är som sagt ganska olika typer av låtar. Hur gör ni för att det inte ska spreta allt för mycket?

- Vi har anpassat låtarna och arrangemangen efter den här sättningen. Vi låter till exempel pedal steelen göra mycket av jobbet som keyboarden tidigare har gjort och vi låter fiolen spela vissa slingor som har gjorts på gitarr förut.

Ingen cowboyhatt

Han är dock noga med att påpeka att han inte "satt på sig en cowboyhatt" – det blir inte "The look" med countryfiol.

- Absolut inte. När det är powerpop är det väldigt mycket powerpop och när det är akustiskt är det väldigt akustiskt. Men i stället för två akustiska gitarrer och pianoklink så kanske det är akustisk gitarr, pedal steel och en fiol. Jag vet inte om folk kommer att bli överraskade men det låter annorlunda, det gör det absolut, säger Per Gessle.

TT: Det är ju svårt att tänka sig en sommarturné där du kör Gyllene Tider-låtar men inte spelar "Sommartider". Finns det några låtar du inte kan låta bli att spela?

- Det är ju de vanligaste frågorna man får: "Är du inte trött på att spela 'Sommartider' och 'The look'?" Men det är jag ju inte. Det är inte jättekul att repa dem men de är jävligt kul att spela live. Folk kommer ju för att få höra sina favoritlåtar.

- Så funkar jag också, om jag går och kollar på Tom Petty så vill inte jag höra honom stå och jamma sin nya bluesplatta, jag vill höra "Free fallin'". Så jag har försökt göra ett program som är väldigt hitbaserat samtidigt som där finns låtar som jag aldrig har spelat live förut så att hardcorefansen också får med sig något hem.

Per Gessles sommarturné inleds i Helsingborg den 6 juli.