Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Jag tror det är viktigt att man vårdar Roxettes låtar på rätt sätt, det är vad jag vill göra med turnén och även i fortsättningen", säger Per Gessle.

Gessle: "Marie vill att Roxette ska leva"

När Per Gessle i höst gör en turné med Roxettes låtar är det utan Marie Fredriksson. Med sig ut på vägarna han har dock sångerskans välsignelse.

När musikern och låtskrivaren Per Gessle 1986 slog sig ihop med sångerskan Marie Fredriksson och bildade duon Roxette var det början på en lång och framgångsrik karriär.

- Marie är en fantastisk sångerska som gjorde mina låtar så mycket bättre än vad de egentligen var när hon började sjunga dem, säger Per Gessle.

2016 kom beskedet att Marie Fredriksson, som tidigare har varit sjuk i cancer, inte kan turnera mer på grund av sin hälsa. Gessle ställdes då inför två alternativ, att aldrig spela Roxettes låtar igen eller att spela dem på ett annat sätt.

- Jag valde det senare och det är ett beslut som Marie och jag har fattat unisont. Marie vill också att Roxette ska leva vidare, det här är inte något jag gör bakom hennes rygg.

Vill lyfta fram låtskatten

När Gessle i höst turnerar med Roxettes låtar gör han det under namnet Per Gessles Roxette, och det är det Roxette som man i fortsättningen kommer att få se på scen.

- Jag försöker inte ersätta Marie, det går inte och jag har ingen anledning att försöka. Men tyvärr tror jag inte att vi kommer stå på scen tillsammans igen.

Den stora stjärnan på turnén, påpekar Per Gessle, är Roxettes rika låtskatt – de stora hitsen, mellanlåtarna och inte minst de lite mindre kända kompositionerna.

- Det är en jättekick att gräva ner sig i materialet och göra nya arrangemang så att låtarna får en twist och blir relevanta för bandet som jag har med mig.

"Stora låtarna"

Turnén är inte bara ett tillfälle att spela Roxettes hits, det också ett tillfälle att lyfta fram låtar som man tidigare aldrig spelat live, men som har betytt mycket för Gessle. När man haft så många hits som Roxette finns det förstås några låtar som publiken förväntar sig.

- Jag resonerar som ett fan; det är de stora låtarna man först och främst vill höra. Jag vill tillfredsställa publikens önskan samtidigt som jag vill göra någonting nytt.

En försmak av hur Roxettes låtar kommer att låta på höstens turné fick man redan förra året, då Gessle och bandet spelade några Roxette-låtar på hans soloturné.

- Det är ett band med en uppsättning som man kanske inte brukar förknippa med Roxette, vi har fioler och pedal steel-gitarr och ibland är vi tre gitarrister.

Ny soloskiva

Om det är något som många förknippar med Roxette så är det Marie Fredrikssons röst. Nu får i stället Per Gessles röst en mer framträdande roll och den får sällskap av Helena Josefssons.

- Ibland sjunger Helena det som Marie sjöng och ibland är det jag, och i andra fall har låtar som jag sjöng solo blivit duetter. Men vi får se hur det blir när vi börjar repa, just nu finns det här bara i mitt huvud.

Förutom guldkorn ur Roxettes låtskatt bjuder höstens turné också på låtar från Gessles nya soloskiva "Small town talk", en engelsk variant av förra årets countrydoftande skivor på svenska.

- Det ska bli kul att spela de nya låtarna och det ska bli jättekul att spela de gamla. Jag tror det är viktigt att man vårdar Roxettes låtar på rätt sätt, det är vad jag vill göra med turnén och även i fortsättningen.