Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ricky Gervais gör debut på Netflix med sin första egenregisserade långfilm "Special correspondents". Arkivbild.

Gervais driver med journalister

Ricky Gervais första egenregisserade långfilm "Special correspondents" är en satir över vår tids medie- och kändiskultur. TT intervjuade komikern på inspelningen i Toronto.

Det är juni månad och Ricky Gervais går med raska steg mellan kulissbyggena i en studio i utkanten av Toronto. Han pratar med en kameraman, övar repliker med en skådespelare, och kommer sedan fram för att hälsa. Den 54-årige brittiske komikern är när vi träffas i slutet på inspelningen av sin första egenregisserade långfilm "Special correspondents", där han även står för manus och spelar en av huvudrollerna.

PInsamt och obekvämt

Hans recept att göra humor av det pinsamma och obekväma – som blev känt genom tv-serien "The office" – tar han med sig till filmformatet.

- Men en film är något väldigt annorlunda än en tv-serie. I "The office" kunde vi låta 25 minuter av ett avsnitt kretsa runt rollfigurers beteende. Historien kan vara långsammare. Men när man bara har 100 minuter på sig måste man hålla i folks uppmärksamhet på andra sätt.

Filmen – som har premiär 29 april på Netflix – är byggd på en fransk komedi från 2009, och kretsar kring radioreportern Frank Bonnieville (Eric Bana), som tillsammans med sin ljudtekniker (Gervais), fejkar rapportering från ett inbördeskrig i Ecuador. Allt från ett rum ovanpå en restaurang i New York.

Medelmåttiga människor

Ricky Gervais gillade originalfilmens idé.

- Jag använde mig av originalets premiss, med de här två killarna som strular till det rejält och därför tvingas ljuga. Och konceptet medelmåttiga människor som tar sig vatten över huvudet har egentligen alltid varit mitt fokus. Det är vad humor består av, säger han och fortsätter: - David Brent i "The office" trodde att han genom att vara med i en dokumentär skulle bli en berömd komiker och älskad filosof. Andy Millman i "Extras" trodde att det skulle vara lätt att bli känd skådespelare. Ögonblicken som skaver

Trots de justeringar som Ricky Gervais har gjort för att flytta sin specifika humor från tv-serie till långfilm, är situationskomiken fortfarande kärnan. Det är ögonblicken som skaver.

- Jag vill inte att rollfigurer ska säga saker i filmen enbart för att det låter roligt. Det blir krystat. Det man skrattar åt är själva situationen. Om man vet att två personer hatar varandra och ser dem bråka, blir allt de säger roligt. Och om man vet att de skryter, blir allt de gör roligt. Så länge som man har visat publiken vad som är det roliga i ett visst händelseförlopp, funkar det.

En vass satir av mediebranschen och skrupelfria journalister är genomgående i "Special correspondents", men den riktiga måltavlan är enligt Ricky Gervais dagens kändiskultur.

- Jag ville fokusera på vad folk är villiga att göra för att bli kända. Idag finns det inte någon skillnad mellan att vara berömd och utskämd. Det finns folk som lever som öppna sår, och blir belönade för det. Många vill hellre vara kända som idioter, än att vara helt anonyma.