Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nu större än en kalasjnikov.

Gerillasoldaten som blev riksdagsledamot

Amineh Kakabaveh, feminist och riksdagsledamot (v) har, i samarbete med journalisten Johan Ohlson, skrivit den självbiografiska boken Amineh – inte större än en kalasjnikov.

Varför skrev du den här boken?

– Sedan jag kom till Sverige har många sagt till mig att jag borde skriva en bok. Jag har tänkt att det kan jag göra när jag blir pensionär. Men sommaren 2015 skrev jag en debattartikel som jag fick mycket skit för (I förorten växer männens diktatur, Expressen 22/6 2015). Då tänkte jag att nu kan det vara dags.

Varifrån kommer bokens titel ”Inte större än en Kalasjnikov”?

– Redan som liten drömde jag om frihet och rättigheter för kvinnor – det som i Sverige är en självklarhet – kamp för socialism och mot de orättvisor och den rasism som det kurdiska folket och andra minoriteter utstår än i dag. Men i diktaturens Iran är dina tankar och åsikter styrda. Jag gjorde ett val mellan att blir avrättad för mina åsikter eller blir peshmerga – en frihetskämpe. När jag var 6–7 år vill jag ansluta mig till peshmerga-gerillan. Då sade min morbror att jag måste bli lite större först. ”Du är fortfarande så liten, du är inte större än en Kalasjnikov”.

Vad slog dig som annorlunda när du kom till Sverige?

– Den fantastiska respekten och friheten för kvinnor. Att det var lugn och ro. Att jag kunde cykla och gå i kjol och vilket klädplagg som helst. Ingen tittade på dig, ingen förföljde eller fördömde dig. Rätten att vara sig själv fanns på den tiden men i Sverige har det förändrats inte minst i en del socialt utsatta områden är denna dröm krossad för många flickor och kvinnor.

Du fick mycket uppmärksamhet när du i våras delade en fejkad film om somaliskt månggifte. Du tog bort den efter 23 minuter och bad om ursäkt på partiets hemsida. Vad hände sen?

Det irriterade en hel del, både innanför och utanför partiet. Jag gjorde ett misstag. Det är passerat kapitel. Jag friades av alla rättsinstanser och har bett om ursäkt många gånger. Jag väntar fortfarande på en ursäkt från partiet för hur jag behandlades.

Vad tänker du på när du hör uttrycket svenska värderingar?

I Sverige finns det väldigt mycket respekt för kvinnors och barns rättigheter. Det finns också, i och för sig inte bara i Sverige, en respekt för allas lika värde.

Kommer du att sitta kvar som riksdagsledamot?

Jag blir kvar så länge medlemmarna vill ha mig.