Gergijev till årets Östersjöfestival

ANNONS
|

Sveriges Radios symfoniorkester och Kungliga filharmonikerna slår sina påsar ihop, och ger en jättekonsert med bland annat Eric Ericsons kammarkör och Orphei drängar. Verket som framförs under Esa-Pekka Salonens ledning är Schönbergs "Gurrelieder", som sällan spelas just på grund av de många musiker som krävs: sammanlagt 300 musiker och sångare står på scen.

-Det är ett unikt framträdande och dessutom har vi med operasångaren Michael Weinius för första gången. Vi försöker också få med sådant som inte händer så ofta, exempelvis Esa-Pekka Salonens "Karawane" som uruppfördes i Schweiz i höstas. Framöver kommer fler beställningsverk, säger Östersjöfestivalens chef Michael Tydén, som tillsammans med Esa-Pekka Salonen och Valerij Gergijev grundat festivalen.
Ökade spänningar

En tanke med den klassiska festivalen är att rikta ljuset på Östersjöns miljöproblem, men det främsta målet är att främja möten mellan länder och människor i regionen. Sedan starten 2002 har spänningarna ökat väsentligt och förra året möttes festivalen av protester sedan Gergijev upprepade gånger uttalat sitt stöd för den ryske presidenten Vladimir Putin, Rysslands invasion av Georgiska Sydossetien och nu senast annekteringen av Krim.

ANNONS
-Vi har noga diskuterat det faktum att Gergijev är med i år också. Hur vi än har vridit och vänt på frågan så tror vi ändå på en dialog och på möten mellan människor. Gergijev är musiker och inte beslutsfattare, säger Michael Tydén och fortsätter:
-Vi känner av en rädsla hos många baltiska länder. Därför är det viktigt att fortsätta mötas, festivalen skapar en dialog mellan oss och andra.

Men ni tonar ner det politiska till förmån för konstnärliga möten?

-Ja. Vi försöker skapa en plattform, för såväl miljöfrågor som politiska diskussioner. Jag hoppas att vi kan stå utanför de rent politiska diskussionerna, man ska kunna resonera om principer utan att ta ställning.

Göteborgssymfonikerna och Kent Nagano gästar festivalen med tre stycken av Sibelius, Nielsen och Strauss, med Martin Fröst på klarinett.

Valerij Gergijev dirigerar "Nötknäpparen", som sällan framförs i sin helhet.

Esa-Pekka Salonen dirigerar det egna verket "Karawane".

Kievs kammarkör framför ukrainsk och rysk ortodox musik.

Arvo Pärts 80-årsdag uppmärksammas med verk framförda av Wroclaws filharmoniker (Polen).

Festivalen avslutas med det stora verket "Gurrelieder", som kräver två orkestrar, en rad körer och ett antal solister.

ANNONS