Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Generationer av fans ville se Iron Maiden

För fjärde gången spelade Iron Maiden inför en stor skara hängivna fans på Ullevi. På plats fanns flera generationer av hårdrocksälskare. – Jag är här med farsan. Det var han som lärde mig lyssna på dem, säger Albin Ström.

Göteborgs gator fylldes under fredagen med svarta t-shirts. Och de allra flesta av dem med skelettet Eddie som motiv, Iron Maidens maskot som varit med dem ända sedan första albumet.

Bandet, som varit aktiva sedan mitten på 70-talet, tycks ha lyckats med bedriften att locka flera generationer av fans. Mattias Ström, 41, har varit ett fan sedan sju års ålder. Han har sett Iron Maiden många gånger, och den här gången fick han med sig sonen, Albin Ström, som även han varit ett fan sedan barnsben.

– Det var nog det första bandet jag lyssnade på, säger han.

Enligt Albin och Mattias Ström är det pålitligheten som gör Iron Maiden så bra.

– De har hållit stilen och hittat ett stuk som fungerar. Annan musik förändras hela tiden, men Iron Maiden består, säger Mattias Ström.

Han tycker att det är en unik stämning på Iron Maidens konserter. Han menar det ofta kan bli bråk och oordning på andra konserter, men Iron Maidens fans sköter sig för det mesta.

– Folket som är här kanske kan se lite buffliga ut, men faktum är att jag aldrig varit med om någon annan publik som har en sådan värme.

 

Han förklarar att denna spelning känns särskilt känslomässig, eftersom bandet börjar bli till åren.

– Det kan ju vara sista gången. Och de har ju varit med mig sedan jag var en liten skit, så det är klart att det känns.

Vissa av fansen hade letat sig långt hemifrån för att se spelningen på Ullevi. Miriam Ebinger och Tobias Mader hade rest från Tyskland för att se hårdrocksgiganterna. De fyra spelningar som Iron Maiden genomförde i Tyskland sålde snabbt slut. Men det hindrade inte dem från att se sitt favoritband.

– De är ett otroligt bra liveband. De är inte som andra rockstjärnor. De är sig själva på något sätt, säger Tobias Mader.

– Och de fungerar för alla generationer. Jag skulle kunna gå och se dem med min pappa utan problem, fortsätter Miriam Ebinger.

 

Och nog verkar det som att Iron Maiden är väl fungerande familjeunderhållning. Bröderna Alexander och Oliver Nilsson från Älmhult var taggade inför spelningen. Enligt Alexander Nilsson är det upplevelsen som är det centrala. Trots att bandet låter bra på skiva, finns det inget som går upp mot att se dem på scen, tycker han.

– Jag har sett dem en gång innan och det var mäktigt. De lyckas få med de nya låtarna, men glömmer aldrig sina hits heller. Det är en grym show, helt enkelt, säger han.

 

Iron Maiden själva har ofta påpekat att de har haft en speciell relation till Sverige, ända sedan första besöket 1980. Och kanske går det att förstå när kärleken till de brittiska metalherrarna är så stor. Många av besökarna hade sett Iron Maiden förr, och liksom Mattias och Albin Ström är det många som försöker se dem så fort de kommer till Sverige.

Strax utanför arenan stod Magdalena Tärnudd som varit Iron Maiden-fan i 17 år. Enligt henne är det kvaliteten på musiken som gör att de lyckas behålla sina lyssnare:

– De har inga pissalbum.

Trots att samtliga medlemmar befinner sig runt 60-strecket, tror Magdalena Tärnudd att de har all möjlighet att hålla igång ett bra tag till. Den senaste skivan, ”The Book of Souls” tycker hon om, och hon hoppas att de fortsätter att leverera.

– Jag vet inte vad det är som gör dem så bra. Men det är tidlös musik.