Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Michael Rosenberg, även känd som Passenger, spelar på gator runt om i världen. I veckan besökte han Stockholm.

Gatumusikanten med en världshit

Michael Rosenberg, mera känd under sitt artistnamn Passenger, fick en dunderhit med låten "Let her go" för några år sedan. Under sommaren spelar han på gatan i flera städer runt om i världen, bland annat i Stockholm.

Från början var Passenger en kvintett ledd av Michael Rosenberg, men kort efter debuten 2007 gick bandet skilda vägar. Rosenberg ställdes då inför valet att gå tillbaka till skolan eller att satsa allt på musiken. Han valde det senare.

- Den svåraste frågan i det läget var: "Hur lyckas jag göra musik och samtidigt tjäna pengar?". Livet som gatumusiker verkade vara det perfekta sättet. Jag behövde bara min gitarr och sälja lite skivor för att tjäna pengar. Jag insåg direkt hur bra det är och släppte alla kommersiella drömmar.

Livet efter hitlåten

Oavsett om Michael Rosenberg hade kommersiella drömmar eller inte fick han så småningom sitt stora genombrott med låten "Let her go" som har över 463 miljoner strömningar på Spotify. Framgången öppnade nya dörrar för sångaren, men den nyvunna populariteten var också skrämmande.

- Du låter så dum om du klagar på en hitsingel och det gör jag verkligen inte. Den har förändrat mitt liv och det har varit otroligt. Men Passenger var ett så litet projekt innan dess. Vi tog alla beslut själva. Men efter det gick allting så snabbt och vi fick anpassa oss, säger Michael Rosenberg.

- Men jag älskar att den sången blev stor. Till en början trodde jag att allt skulle kollapsa efteråt och att jag bara skulle få göra mindre spelningar på gatan.

Rosenberg vet inte om han någonsin kommer att få en lika stor hit igen. Men sångaren tycker själv att många låtar på kommande albumet "Young as the morning, old as the sea" har potential.

Annorlunda turné

Gatuspelningarna har fortsatt att vara kärnan i Rosenbergs musik, men tillvägagångssättet har förändrats. Förr kunde han ta med sig sin gitarr och börja spela på första bästa gata. Nu är de ett helt team som reser runt och det kan komma tusentals till hans spelningar. I veckan kom de till Kornhamnstorg i Stockholm. Rosenberg tror att fansen uppskattar att han har fortsatt spela gratis ute i det fria.

- De vet att jag inte gör det för pengarna och jag är fortfarande sugen på att göra det. Jag är fortfarande nervös inför en spelning och jag får en kick av det. Den där enkla idén om att spela varje dag är otrolig. Jag får träffa fans, ta bilder och snacka med dem. Jag gör mycket hellre det än att bara prata om musik.