Gatukonstfestival sätter färg på Hammarkullen

ANNONS
|

Regnet står som spön i backen när vi anländer till Hammarkullen. Teamet bakom konstfestivalen har sökt skydd inne på ett kafé vid Hammarkulletorget. Daniel Terres och hans kollegor är på plats, tillsammans med flera av festivalens konstnärer. Under en och en halv vecka kommer de att arbeta med att färdigställa ett antal gigantiska muralmålningar på bostadshusen i området.

– Jag är skitnervös. Jag har aldrig gjort något liknande. Jag vet inte vad jag håller på med, säger Nabila Abdul Fattah som är en av konstnärerna som deltar i Hammarkullen Urban Art.

Vill ge något tillbaka till Hammarkullen

Nabila Abdul Fattah har själv bott en stor del av sitt liv i Hammarkullen, till skillnad från de flesta andra konstnärerna i projektet, som till största delen kommer från andra länder. Hon har gjort sig känd som hiphopmusiker och aktivist, ett engagemang som hon också vill belysa när hon deltar i Hammarkullen Urban Art.

ANNONS

– Jag vill ge något tillbaka till det här stället och hylla aktivismen som finns här i Hammarkullen, säger hon.

Vad är offentlig konst?

En av tankarna bakom Hammarkullen Urban Art, förklarar Daniel Terres, är att utmana idén om vad som är offentlig konst och vem som har rätt att skapa den. För att samla nya tankar och inspiration till projektet har flera utländska gatukonstnärer bjudits in att bo i Hammarkullen för att bilda sig en uppfattning om platsen, och kunna hämta inspiration till målningarna.

– Hittills har vi mest fått positiv respons. Men det finns alltid personer som tycker annorlunda, och det är en del av poängen. Det finns en uppfattning om att det offentliga rummet är en plats för konsensus, men det kan också vara en plats för konflikt, säger Daniel Terres.

Inspireras av Hammarkullens kontraster

En av de konstnärer som har tagit sig till Hammarkullen för att delta i projektet är chilenaren Charqui Punk eller Sebastian Navarro, som han egentligen heter. Charqui Punk har en gedigen meritlista, men målningen han håller på med här i Hammarkullen är en av de största han någonsin har gjort. Han förklarar att han har fått en övervägande positiv bild av stadsdelen.

– Naturen här är väldigt vacker och det är ett härligt område. Samtidigt finns det många sociala problem. Jag tycker att kontrasten är intressant och inspirerande, säger han.

ANNONS

Charqui Punk förklarar att målningen som han just nu jobbar med på Bredfjällsgatan inte har något uttalat politiskt budskap, men att den liksom alla hans verk är politisk ändå

– Det är en fråga om vem som har rätt till det offentliga rummet. Det här är konst för alla. Det finns många människor som aldrig skulle gå till ett konstgalleri, men när de ser det här så gillar de det och inspireras, säger han.

"Satsas för lite på konsten i förorten"

En annan av de lokala förmågorna som medverkar i Hammarkullen Urban Art är konstnären Iman Josef Husein. För henne är konceptet med stora väggmålningar något nytt. Hittills har hon gjort mindre konstverk, men hon känner sig redo för utmaningen.

– Jag vill förmedla glädje genom konsten, och jag tycker att det här är ett viktigt projekt. Det satsas för lite på konst i förorten, och därför är det inte många ungdomar som får möjligheten att ta steget in i konstvärlden, säger hon.

"Varje förort borde ha ett liknande initiativ"

Rob McDonald är en brittisk konstnär, som numera bor i Spanien. Även han har letat sig till Hammarkullen för att delta i projektet. Men till skillnad från de övriga konstnärerna så presenterar han sin konst i form av en skulptur. Han säger att han har charmats av Hammarkullens miljöer.

ANNONS

– Det är en fantasisk plats och jag är väldigt imponerad av engagemanget för det här projektet. Jag tycker det är viktigt att man organiserar sig på det här sättet på platser som Hammarkullen. Varje förort borde ha ett liknande initiativ, säger han.

ANNONS