Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

"Gamla tider" på Bokmässan

När Sveriges Grafiska Museers Samarbetsråd (Gramus) fick veta att de blivit grannar till Nya Tider på Bokmässan, föddes en idé hos medlemmarna: ”Gamla Tider”-skylten. – Det är viktigt att komma ihåg historien, säger styrelseledamoten Maria Methi.

Många av de mässbesökare som passerar Gramus monter skrattar till; några fotograferar skylten, andra gör tummen upp.

Mats Larsson och Maria Methi, styrelseledamöter i paraplyorganisationen Svenska Grafiska Museers Samarbetsråd som förenar 14 boktryckarmuséer i Sverige, kom på den busiga idén när de strax före mässan fick höra vilka som skulle besitta montern intill.

Tillsammans letade de reda på vilket typsnitt Nya Tider använt till sin logotyp, och smällde sedan upp en skylt med texten ”Gamla tider – på riktigt” på båda sidor om sin monter, som en pendang till grannens.

– Det var en rolig grej som beskriver just det vi sysslar med: Boktryckarkonst. Det är verkligen gamla tider på riktigt, säger Mats Larsson.

Maria Methi håller med:

– Det är viktigt att tänka tillbaka till gamla tider, tycker jag, och att komma ihåg historien. 

Vad tänkte ni när ni fick veta att Nya Tider blivit er granne?

– ”Jaha, så det var därför vi fick en gratis monter”, säger Mats Larsson och skrattar.

Hög volym från Nya Tider

Gramus ordförande, Hans Erik Johansson, säger att Nya Tider inte har stört dem, annat än med att det känns lite olustigt med alla bomberjackor och nordiska symboler bland deras lyssnarskara, och att det är så många poliser i omlopp runt hörnet.

Dessutom är ljudnivån på den högerextrema tidskriftens föreläsningar väldigt hög.

– Det måste mässan ta till sig. De måste kunna dämpa ner det. I förmiddags var det förfärligt högt. 

Vad har du för tankar om er skylt?

– Den är väldigt rolig tycker jag. Och dubbelbottnad. Dels är det förstås en liten klackspark till dem på andra sidan väggen här, det kan man inte komma ifrån. Och dels är det ju vad vi handlar om. Vi är nördar som vill bevara den här gamla tekniken till eftervärlden.