Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Game of Thrones"-ensemblen tar emot pris för bästa dramaserie.

"Game of thrones" blev bästa dramaserie

"Game of thrones" höll för favorittrycket och hämtade hem statyetten för bästa dramaserie på nattens Emmygala. En tv-prisutdelning vars inledning färgades av politik.

I fjol blev HBO:s fantasyserie "Game of thrones" helt utan pris. Anledningen var dock inte mer dramatisk än att den sjunde säsongens sena premiärdatum gjorde att serien inte kvalificerade sig till galan. I år var det annorlunda och serien tog hem den tunga kategorin bästa dramaserie. Serien vann även i kategorierna bästa manliga biroll (Peter Dinklage) och bästa visuella specialeffekter.

Vinsterna gör att serien har fått totalt 45 Emmypriser under sina sju säsonger, vilket gör den till den vinstrikaste i galans historia.

Komediserien "The marvelous mrs Maisel" tog hem flest priser – fem stycken – i kategorierna bästa komediserie, bästa kvinnliga huvudroll (Rachel Brosnahan), bästa kvinnliga biroll (Alex Borstein), regi och manus för en komediserie.

Priser till bästa kvinnliga respektive manliga huvudroll gick till Claire Foy i "The crown" och Matthew Rhys i "The americans" under galan, vars inledning färgades av politik.

Skämtade om representation

Galan, tv-världens motsvarighet till Oscarsgalan, inleddes med att komikerna Kate McKinnon och Kenan Thompson, båda från det nominerade programmet "Saturday night live" framförde ett ironiskt musiknummer om hur man äntligen kommit tillrätta med problemet med snedvriden representation.

Det följdes av skämt från värdarna Colin Jost och Michael Che:

- I år får publiken lov att dricka på sina platser. Hoppas att ni uppskattar det – för det enda Hollywood behöver just nu är en massa människor som förlorar kontrollen på jobbet, sade Jost.

"The handmaid's tale", ett av de tv-program som nominerats i flest kategorier, beskrevs av Michael Che som "en imaginär framtid där en hel grupp människor är tvungna att arbeta och göra barn mot sin vilja" – eller:

- Det är vad svarta människor kallar historien.

Politiska klädval

Även en del stjärnor hade gjort politiskt färgade klädval. “Black-ish”-skådespelaren Jenifer Lewis hade till exempel på sig en tröja från sportmärket Nike för att stötta den tidigare NFL-spelaren Colin Kaepernick.

Nike lanserade nyligen en reklamkampanj med Kaepernick, som har protesterat mot rasism genom att knäböja när nationalsången spelats inför NFL-matcher.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktighet om vad Kaepernick gjorde när nationalsången spelades.