Galleri Sintra | Fredrika Linder

ANNONS
|

Galleri Sintra arbetar tematiskt med sina utställningar sedan några säsonger. I höst är det glas som står i fokus och för att skapa en kontrast till kollektivets egna, bruksinriktade glaskonstnärer, har man bjudit in Stockholmsbaserade Fredrika Linder. Genast när jag stiger in i lokalen ser jag att detta var helt rätt och, som om det inte räckte, är Linders sätt att arbeta oupphörligen fascinerande och på många sätt nyskapande.

Hon kallar utställningen Mellan rum eftersom hon medvetet lämnar tomma ytor i sina verk och därmed uppmuntrar betraktaren att själv fylla i dem – eller lämna dem öppna. Formexperimenten utförs i en så kallad caneste-teknik och innebär att man arbetar med glasstavar som på olika sätt modifieras vad gäller färg och form. Resultatet blir oerhört lekfullt och är på så sätt en total motsats till glasstavens tydliga form, samtidigt som tekniken gör det möjligt att arbeta både abstrakt och figurativt. De olika möjligheter som bjuds framgår tydliga i Linders verk eftersom hon har med både objekt, vaser, lampor och ett väggverk. Till dessa former har hon valt att sätta en 50-talspalett och utifrån den gjort sofistikerade sammansättningar av olika nyanser av rödbrunt, grönt och dimblått med orange, citrongult och rosa.

ANNONS

Jag står länge framför det enda väggverk hon har med; en komposition av uppstyckade glasstavar i olika nyanser av grönt som monterats så att delarna ger en påtaglig reliefverkan. Denna ökas på ytterligare i och med deras varierande tjocklek och färgintensitet, vilket sammantaget ger intryck av att hela verket ser ut att röra på sig.

Mina favoriter för dagen blir ändå hennes tre fönsterlampor i rosa, grönt och brunt med färgmatchade sladdar. Jag är så helt oförberedd på den genialt överdimensionerade dekoren som påminner om virkade spetsar, att jag måste le. Så välgörande galet och efterlängtat i höstmörkret!

ANNONS