Gabriel Byström: Glöm inte de fortsatt fängslade i Etiopien

ANNONS
|

Hans brott är mycket enkelt. Lugnt och sakligt har han ifrågasatt den etiopiska terrorlagstiftningen. Samma lagstiftning som ledde till elva års fängelse för Johan Persson och Martin Schibbye. Samma lagstiftning som lett till omfattande kritik från omvärlden. Samma lagstiftning som ger de etiopiska domarna närmast oinskränkta möjligheter att fängsla oliktänkande.

Svaret från den etiopiska regimen kom i torsdags. Domen mot Eskinder Nega står fast. 18 års fängelse. Domaren Dagne Melaku ansåg inte att det fanns några förmildrande omständigheter och konstaterade att 18 år var det rimliga straffet. Så fungerar rättssystemet i Etiopien idag. Nu är detta långt ifrån någon nyhet. Den farsartade rättegången och domen mot Johan Persson och Martin Schibbye hösten 2011 visade mycket tydligt vilken typ av rättsstat Etiopien utvecklats till. Det finns skäl att anta att Eskinder Nega inte kommer att friges lika snabbt som Persson och Schibbye. Den etiopiska regeringen är helt ointresserad av en fri, obunden press. Det blir lättare så. Utan belysning utifrån går det att konservera strukturer, kohandla med utländska företag och säkerställa den styrande elitens maktposition.

ANNONS

På fredagen var det pressfrihetens dag. På eftermiddagen vandrade Johan Persson och Martin Schibbye upp till Utrikesdepartementet för att ta emot Reportrar utan gränsers pressfrihetspris 2013. De delade priset med den etiopiske journalisten Mesfin Negash som flydde till Sverige för några år sedan. Johan Persson konstaterar att domen mot Eskinder Nega är djupt ironisk. ”Den kommer dagen innan världen firar pressfrihetens dag. Det visar tydligt vilken typ av nation Etiopien är. Det är ett hån mot pressfriheten”. En viss ironi också att prisutdelningen ägde rum på UD. Det är ingen hemlighet att UD:s toppdiplomat Staffan Tillander bytte säkerhetsinformation med oljebolaget Lundin Petroleum under Carl Bildts ministerperiod. Eller att Bildt kan komma att dras in i internationella åklagarkammarens utredning om folkrättsbrott begångna när Bildt satt i styrelsen för Lundin Oil (senare Lundin Petroleum).

Johan Persson konstaterar att en av de viktigaste uppgifterna för honom och Martin Schibbye kommer att fortsätta vara att rikta blickarna mot det som händer i Etiopien. ”Det är vår kollega som döms till 18 års fängelse, priset är ett sätt att sätta fokus på utvecklingen där”. Själv håller Johan Persson och Martin Schibbye på att slutföra arbetet med den bok som handlar om deras upplevelser under tiden i Etiopien. Tanken är att boken ska ges ut lagom till Bokmässan i slutet av september. Johan Persson säger att skrivprocessen är både kul och kämpig. ”Det är jobbigt rent emotionellt, vi återupplever det som hände. Går igenom lukter och smaker, det blir en bearbetning av våra upplevelser. Samtidigt är vi noga med att påminna varandra om att det är ett journalistiskt dokument. Det är viktigt att förmedla vad det var som faktiskt hände”, säger Johan Persson strax innan han vandrar in på UD.

ANNONS

Och visst är det så. Det som hände Johan Persson och Martin Schibbye, det som hände Dawit Isaak, pekar på den repressiva maktens mekanismer. Fallet Persson och Schibbye slutade lyckligt, fallet Isaak är fortfarande ovisst. Kvar i fängelserna i Etiopien och Eritrea sitter tusentals personer fängslade enbart för sin politiska eller religiösa övertygelse. Det får vi aldrig glömma.

ANNONS