Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Gabriel Byström: Alltför enkelt att värvas som lobbyist

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

I slutet av november lämnade Henrik Toremark sitt jobb som stabschef på kulturdepartementet. Toremark är en sympatisk värmlänning som varit Lena Adelsohn Liljeroths högra hand och hållit ihop mycket av arbetet på departementet. Han har verkat i det tysta men haft stor insyn och möjlighet till påverkan i det arbete som regeringen bedrivit inom kulturområdet. Till exempel det som rör framtidens public service, ett område som utretts och diskuterats och snart ska behandlas i en ny proposition.

Så var bestämde sig Henrik Toremark för att jobba efter sin karriär på departementet? Mycket enkelt, stabschefen vandrade bort till Skeppsbron och familjen Stenbecks MTG där han blev chef för public affairs. ”Det är helt odramatiskt”, kommenterade Toremark sitt jobbyte i vintras. Så är det naturligtvis inte. Den riktiga benämningen på Toremarks nya uppdrag är chefslobbyist. Han ska påverka politiken i en riktning som är gynnsam för MTG:s aktieägare, ingenting annat.

Henrik Toremark är en drömrekrytering för MTG.Hos MTG finns tv-kanaler som TV3, TV6, TV8, TV10 och radiosta tioner som Bandit, NRJ, Rix FM. Här finns också hela Viasatplattformen som bland annat har rättigheterna till kommande vinter-OS i Sotji. I bagaget har Toremark färska kunskaper om hur regeringens innersta krets resonerar i samtliga tyngre mediefrågor. För att det inte skulle uppstå några intressekonflikter hade Toremark för säkerhets skull några veckors karantän.

Ett bra system? Trovärdigt?

Diskussionen om politiker och höga tjänstemän som vandrar över till pr-branschen är inte ny även om en kartläggning som Aftonbladet presenterade igår pekade på en större omfattning än vad som tidigare varit känt. Det mest vulgära exemplet de senaste åren är givetvis förre statsministern Göran Perssons hopp till JKL där han omedelbart började arbeta för högstbjudande. Bilbranschen. Vapenindustrin. Inga problem, Persson ställde upp. Här i stan hoppade förre kommunalrådet Jan Hallberg också han till JKL med sina kunskaper och sitt kontaktnät, alltså det kapital som många år i toppolitiken ger. Även från tunga medieposter har det skett en del uppseendeväckande karriärhopp till lobbyindustrin de senaste åren.

Givetvis måste det vara möjligt att byta karriär, mediebyråer och pr-företag är inte per definition ondskefulla. Men det uppstår omfattande trovärdighetsproblem för den som ena dagen är folkvald och nästa dag säljer sina tjänster till högstbjudande. Att utan karens kapitalisera på de kunskaper, det nätverk ett liv som folkvald möjliggjort är djupt problematiskt. Det är möjligen gynnsamt för den egna plånboken men förtroendet för politiken devalveras i takt med att alltfler tunga politiker och höga politiska tjänstemän väljer att bli lobbyister. Om det råder inget tvivel.