Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgsoperan fyller 25 år 2019. Pressbild.

Göteborgsoperan presenterar jubileumsprogram

Göteborgsoperan firar 25-årsjubileum med flera klassiska operauppsättningar, som "La bohème" och "Carmen". I höst sätter man även upp musikalen "Oliver!" där dansaren Fredrik Benke Rydman både regisserar och koreograferar.

Programmet för säsongen 2019-2020 innehåller klassisk opera blandat med dans och musikal. En av höjdpunkterna är musikalversionen av Charles Dickens "Oliver Twist", om den föräldralöse pojken som adopteras av ett gäng småskurkar. Uppsättningens ensemble består bland annat av 60 barn uppdelade i tre lag. Musikalen spelas i 85 föreställningar med premiär den 14 september.

Puccinis "La bohème" kommer att sättas upp av ett brittiskt arbetslag och handlingen är förlagd till 1970-talets Paris. I Benjamin Brittens sista opera "Döden i Venedig", efter Thomas Manns roman, görs huvudrollen av brittiske tenoren Paul Nilon, som även sjöng huvudrollen i Mozarts "Idomeneo" på Göteborgsoperan 2016. Dirigent är Steuart Bedford, som dirigerade urpremiären 1973.

Dessutom blir det nypremiär för "Tosca", dubbel-Mozart med "Figaros bröllop" och "Così fan tutte". På Internationella kvinnodagen nästa år är det premiär för "La ville morte", en opera som skrevs av Nadia Boulanger och Raoul Pugno 1909, men som hade urpremiär först nästan hundra år senare, i Italien 2006. Göteborgsoperans framförande blir det andra någonsin.