Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göteborgskrog tappar evenemang – på grund av SD-koppling

En krog på Tredje långgatan har en delägare som är aktiv inom Sverigedemokraterna. Det har fått musikern Johan Hammerlid att skriva på Facebook. – Jag lade upp bilden därför att jag själv blev förvånad när jag fick veta att en sverigedemokrat deläger ett ställe där majoriteten av de besökare som jag själv känner till är antirasister, säger han.

När musikern Johan Hammerlid från bandet Huset fick veta att krogen Station 16 på Tredje Långgatan har en delägare som är aktiv i Sverigedemokraterna, lade han upp en bild på Facebook för att informera dem han vet inte vill stödja partiet, skriver Sveriges Radio P3.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

”En av ägarna till Station 16 är ledamot i SD. En heads up till er som står för motsatsen och eventuellt ovetandes jobbar med/för dem”, står det på bilden.

Arrangörer hoppar av

Den har nu fått enorm spridning på Facebook och Instagram, vilket lett till flera arga kommentarer från arrangörer, nöjesprofiler och DJ:s. Många av dessa skriver att de nu kommer att ställa in sina event på krogen. Krogen själv har inte bekräftat att så är fallet.
– Jag lade upp bilden därför att jag själv blev förvånad när jag fick veta att en sverigedemokrat är delägare på ett ställe där majoriteten av de besökare som jag själv känner till är antirasister, säger Johan Hammerlid när GP ringer upp.

För Johan Hammerlid står Sverigedemokraterna för en främlingsfientlig politik. Han säger att många arrangörer har öppenhet som budskap, vilket enligt honom krockar med SD:s politik.
– Det känns inte bra och det är många som håller med mig, säger han.

"Jag ville skriva en notis som jag tyckte var relevant"

Klubbägaren är en del av partiets styrelse i Göteborg. Johan Hammerlid poängterar att han inte hyser något agg gentemot personen
– Jag har ingen agenda med det här. Det är en liten stad med många som jobbar med arrangemang och jag märkte att två reagerade starkt. Jag ville skriva en notis som jag tyckte var relevant.

Vad tycker du om att de andra delägarna drabbas av ditt inlägg?
 – Jag tycker att man ska stå för den politik man för. Om den politiken är skadlig för verksamheten, då är det upp till dem. Det här är helt offentliga uppgifter och inget drev mot någon. Det är krocken jag reagerar på som inte känns så bra. Jag har dock inte uppmanat till bojkott då jag anser att alla bör ta sina egna beslut.

GP har sökt delägaren utan svar. I en kommentar till Sveriges Radio P3 sa han dock så här:
– Man måste skilja på den här restaurangen, det internationella temat och Sverigedemokraternas politik. Personalen vill inte beblandas politiskt. Vi har personal med alla politiska åskådningar och de flesta ser på världen och politik annorlunda än jag. Men det är inte det vi jobbar med här.