Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/14

Göteborgskonstnär fick årets Stenpris

Göteborgskonstnären Pål Svensson tilldelas 2016 års Stenpris för konstverket Utblick/Insikt på Posthusplatsen vid Malmö central. En interaktiv skulptur, säger konstnären.

Konstverket binder samman de nya stadsdelarna med den historiska stenstaden. De polerade ytorna kontrasterar mot den grovhuggna inramningen. Skulpturen Insikt lockar besökaren till kontakt med vattnet, skriver juryn. De tre senaste åren har priset gått till arkitektfirmor men i år var det dags alltså dags för en konstnär att få priset från Sveriges stenindustriförbund.

– Jättekul! Men detta är också ett pris till alla som jobbat med skulpturen; kranförare, stenhuggare, lastbilschaufförer, säger Pål Svensson.

Skulpturen tillverkades i Ävja stenbrott i Bohuslän och fraktades ned till Malmö.

Hur tänkte du när du fick uppdraget?

– Uppdragsgivarna vill knyta ihop Malmö, dels den gamla staden, stenstaden, dels det nya området vid Västra hamnen. Platsen ligger vid kajkanten, en ödslig plats där man ser horisonten. Om man tittar genom skulpturens cirkel ramar den in en fyr. Det ska symbolisera en öppning mot världen, att Malmö ligger vid havet. Sedan ville jag göra skulpturen interaktiv. Man kan ligga i den, även två i bredd, klättra och åka kana. Ställer man sig i mitten och ropar så har man ett perfekt eko. Idén med att man ska kunna åka kana fick jag från minnet av att barnen gillade att åka kana på mig när de var 3-4 år.

Hur är det att jobba med sten?

– Det är en upplevelse. Jag har hållit på med det i 30 år nu. Det är tungt, men om man använder de modernaste verktygen så går det.

– Här var beställarna noga med att materialet skulle vara diabas, Skånes svarta guld. Det ger en otrolig spegelbild, inte som vanlig granit.

Läs också: Göteborgskonstnär erövrar Chicago