Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Renzo och Hanna Aneröd har påbörjat en film-serie om människor som "mer extremt än andra söker lycka." Efter Thailandsdrömmar kommer Too big for the world, där de ställer Arnold Schwarzenegger mot väggen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göteborgsduo filmar med Schwarzenegger

Thailandsdrömmar är Renzo och Hanna Aneröds nya dokumentär om göteborgare som gifter sig med thailändskor. Första delen i en serie filmer, där även Arnold Schwarzenegger är med på ett hörn.

Biografen Roy är fullsatt när Renzo och Hanna Aneröds dokumentär Thailandsdrömmar har smygpremiär. I filmen möter vi Stig, numera pensionär, sonen Pocke, sjöman, med flera släktingar till Renzo Aneröd, som alla flyttat till Thailand och gift sig med thailändskor. I samma veva som filmaren och författaren Renzo Aneröd för fem-sex år sedan började filma de släktingar han återknutit kontakt med hade hans kusins äktenskap också tagit slut. Istället började kusinen åka regelbundet till Thailand för att, som det står på filmens hemsida, "'ha kul' och skaffa en ny kvinna – denna gången en thailändska."

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Dokumentären ger en intim, uppriktig och brutal inblick i dessa parrelationer. Parallellt skildras också cynismen inom den thailändska sexindustrin.Thailändskor ur olika generationer ger sin syn på blandäktenskap och sexturism. Stigs styvdotter har till exempel inget gott att säga om de svenska män hon träffat hittills i livet. Vi möter också hennes 22-åriga kompis Sai, som i dokumentärens inledning fått jobb som barflicka och prostituerar sig för att kunna försörja sin syster, familjen och sina två barn.

Innan filmen är slut har hon dömts till ett fyraårigt fängelsestraff för narkotikabrott. Samtidigt har hennes syster, som den första i släkten, antagits till universitetet och påbörjat en master i ekonomi.

– Att filma Sai var det absolut svåraste och jobbigaste, säger Renzo Aneröd efter premiären.

– Det är en viktig poäng i filmen: hur hon offrar sig för sin syster. Jag har allt mer börjat tänka på henne som en Jesus-gestalt.

Hanna Aneröd fyller i:

– Det är så oerhört lätt, i hennes situation, att dras in i prostitutionen. Men hur tragiskt det än är så kommer det ändå något litet gott ut ur det, i och med systerns studier.

Renzo Aneröd växte själv upp i ett arbetarhem på Hisingen, där idealen kretsade kring motorcyklar och hembränningsapparater. Pappan var grovarbetare, mamman hemmafru som periodvis också arbetade som busschaufför. Renzo hoppade av fortdonsteknisk linje men läste senare in gymnasiebetygen och började studera sociologi.

Thailandsdrömmar är den första av fem planerade dokumentärer om hur individen söker lycka i vår tid. Människor som "lite mer extremt än andra söker lycka och tar risker för att få ett bättre liv."

Film nummer två: Too big for the world följer Irene Andersen och hennes kamp för att få tävla i kvinnlig body building. I filmen, som kretsar kring kvinnoideal och kroppsbyggande, intervjuas bland annat åttafaldiga Ms Olympia-vinnaren Lenda Murray och muskulöse actionstjärnan Arnold Schwarzenegger, namnet bakom tävlingen Arnold classic, numera Arnold Schwarzenegger Sports Festival.

Filmen fokuserar på hur stora tävlingar som EM, VM, Olympia och Arnold classic stänger dörrarna för muskulösa kvinnor.

– De utgör ett hot, och bryter normen, genom att framstå som så starka, säger Hanna Aneröd.

Too big for the world får premiär på Paramount Theatre i Los Angeles 27 augusti.

Tidigare har Renzo Anerö intresserat sig för unga ur arbetarklassen i filmer som För alltid patriot (2010), Jag vill inte leva detta livet (2008) om GHB-missbruk i Göteborg, Islams barn i folkhemmet (2006) och Under en blågul himmel (2005).

Fotografen Hanna Aneröd och Renzo Aneröd träffades 2009 och blev ett par, både privat och yrkesmässigt. Thailandsdrömmar, med biopremiär i höst, är Hanna Aneröds regidebut.