Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Göteborgsdesigners prisades i Milano

Göteborgsbaserade modeskaparna L'Homme Rouge kammade hem det prestigefyllda Woolmarkpriset i Milano. – Jag tror att vi vågar tänja mer än andra på gränserna för vad herrmode kan vara, säger designern Jonatan Härngren.

Woolmarkpriset delades ut för första gången 1953. Den gången vann inga mindre än Yves Saint Laurent och Karl Lagerfeld. Men priset delades bara ut en gång och återuppstod inte förrän 2012. Årets vinnare i kategorin damkläder blev holländaren David Laport, medan Göteborgsbaserade L'Homme Rouge knep priset i herrkategorin.

– Det känns såklart häftigt. Men det poppade inte upp som ett popcorn i en popcornpåse, utan det här är något som vi har arbetat hårt med länge, säger Jonatan Härngren, som är en av personerna bakom varumärket.

Inspirerade av västkusten

L'Homme Rouge strävar efter att göra hållbara och funktionella kläder, även om miljöaspekten inte är huvudfokus i arbetet. Den vinnande kollektionen är inspirerad av den svenska västkusten och dess båtbyggartradition. Jonatan Härngren förklarar att det är en miljö som han till stor del har vuxit upp i. 

– Just den här idén kom nog mycket till av att min pappa hade en massa böcker om båtbyggarkonst. Jag började fundera över hur man kunde använda olika idéer och tekniker därifrån och applicera på mode, säger han.

Flyttar till Stockholm

Företaget grundades 2010 och består, förutom Jonatan Härngren, av Axel Trädgårdh, Carl-Johan Holtback och John-Ruben Holtback. Det började i liten skala, och tanken var från början att ta fram den perfekta mössan. I dag har L'Homme Rouge 48 olika återförsäljare världen över, och en egen butik på Krukmakargatan i Stockholm. 

Planen är att även kontorsverksamheten ska flyttas från Göteborg till Stockholm, något som Jonatan Härngren menar är på gott och ont. Stockholm anser han är en bättre utgångspunkt, rent försäljningsmässigt, medan Göteborg har andra fördelar.

– Göteborg är en bra stad att hitta inspiration i. Det är inte så stressigt, och jag gillar stämningen med arbetarkulturen och det industriella. Det är på sätt och vis synd att man ska behöva flytta, men det blir enklare för oss att jobba från Stockholm, säger Jonatan Härngren.

Stora prissummor

Prissumman från Woolmarkpriset ligger på strax över en halv miljon kronor, och vinsten innebär också att L'Homme Rouge har chans att delta i inte bara den europeiska utan också den världsomfattande versionen av tävlingen, där prissumman ligger på drygt 1,6 miljoner kronor.

– Prispengarna går till att investera i nästa kollektion. Sedan kan vi behöva en ny dator också, säger Jonatan Härngren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.