Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Alice B, pressbild, Tom Petty and The Heartbreakers, 2017 i San Diego, Californien, Bild: Amy Harris, AP 

Göteborgsartisterna minns sin hjälte

Alice B sjunger sin pappas favoritlåt av Tom Petty under minneskvällen.

Klubbarrangören Kim Abelsson, till vardags spindeln i nätet för Woody West på Pustervik, blir alldeles mjuk i rösten när han beskriver de där kvällarna på lilla rockklubben The Fillmore i San Fransisco. Då när han hade lånat pengar av sin pappa och flög över till USA för att höra Tom Petty spela tre kvällar på raken

– Det är den bästa livemusiken jag har hört i hela mitt liv. 

Tom Petty är tveklöst en stor musikalisk förebild för Kim Abelsson, som tillsammans med Klara Grape kommer att DJ:a under minneskvällen på Pustervik på onsdag.

– Det blir en hel del Tom Petty, men såklart också låtar av andra som Tom Petty har inspirerat och annat som relaterar till honom.

Kvällens husband består av idel Tom Petty-fantaster: Andreas Magnusson som är kapellmästare, spelar gitarr och sjunger. Pelle Hedeblom, basist som siktats i grupper som Hanif och Oblomov, backas upp av trummisen Mathias Lundberg och gitarristen Peter Ehlebrink ur Travelling End. Dessutom medverkar gitarristen Kristoffer Åhsberg och Anders Göransson på keyboards.

– Tom Petty har betytt otroligt mycket för mig personligen. Bandet består också av musiker som alla, på olika sätt, är väldigt, väldigt inspirerade av Tom Petty, säger "Woody-Kim" Abelsson.

När Tom Petty i början av oktober gick bort uppstod förutom ett stort tomrum också snabbt ett sug bland artister i Göteborg att göra en hyllningskonsert med Tom Pettys låtar, eller en minneskväll. Kvällen, som först var tänkt att hållas på café Hängmattan, lockade så mycket publik att den snart fick flytta till Pustervik.

Nu framträder artister som Alice B, Altay Sagesen, Therese Johansson, Kent Norberg, Kristofer Åström, Sofia Mono och många fler.

Alice B framför en av sin pappas favoritlåtar. "Det känns väldigt fint att få sjunga den för honom så som vi brukade lyssna på den i bilen tillsammans när jag var liten. Han vet att jag sjunger högt för att nå upp till himlen"  skriver Alice Botéus på Facebook.

– Alice B svarade ja direkt och blev jätteglad. Det visade sig att hon hade ett par favoritlåtar. En av dem sammanföll med Therese Johanssons, så nu har de bytt låt.

Vad hade Tom Petty som gör att Göteborgsartisterna nu står på kö för hylla honom?

– Han är en mycket större förebild än vad många har förstått och hans musik har nått ut så mycket bredare än vad många förstått. Han är en av de största amerikanska rockartisterna, men han har alltid haft en stor integritet. Eftersom han aldrig lät sig bli sönderskriven i olika tidningars bilagor fick alla som ville istället bilda sig en egen uppfattning om honom. Många hann skaffa sig en livslång relation till hans musik, säger Kim Abelsson.

Hur har ni valt ut gästerna?

– Husbandet hade redan med sig en del av dem, och sedan har vi fått frågor och valt ut personer som vi tror väl kan förvalta arvet efter Tom Petty. Sådana här kvällar när alla i publiken får spela och minnas tillsammans brukar ofta vara välbesökta och mycket uppskattade.

Vad blir det för dresscode - tonade glasögon och hatt?

– Haha, jag har haft Tom Petty som dress code varje dag i mitt liv sedan jag var sexton, men alla får komma som de är, i vilka kläder de vill, även om Tom Petty nu var den coolaste katten som har gått i ett par skor.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.