Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs Segovia <br>är död

Musikern och gitarristen Sven Olsson har avlidit i en ålder av 78 år. Han kallades för Göteborgs Segovia och blev känd för hela svenska folket när han spelade med i orkestern i tv-programmet Gomorron Sverige och med Povel Ramel.
Sven Olsson var med i Gomorron Sverige från starten 1977 då Lennart Hyland var programledare. Det blev sju säsonger i programserien, som sändes på lördagsmorgnarna.
Under 1970-talet arbetade han också ihop med Povel Ramel, det var för övrigt denne, som döpte honom till Sveriges Segovia. Under1970-talet gjorde Povel musikalisk underhållning under lite mera blygsamma förhållanden. Han kallade konceptet Sven Olssons trio - vid pianot P Ramel.
Förutom i Gomorron Sverige medverkade Sven Olsson i flera serier av så kallade kaféprogram.

Sven Olsson började spela i orkestrar i Göteborg 1947, under 1950-talet engagerades han först i Swinging Swedes och senare av Putte Wickman. Åter i Göteborg ingick han i den nystartade gruppen Scandinavian Five med bland andra Sune Waldehorn och Geron Johansson.
Att bli känd och populär tv-musiker innebär inte alltid att arrangörerna står i kö, vilket Sven Olsson fick erfara när orkestern i Gomorron Sverige bytts ut i början av 80-talet. Men Sven kämpade vidare oh spelade i många olika konstellationer. Han började renodla en annan konstnärlig ådra, nämligen som målande konstnär. Här inledde han en ny karriär, på vernissage spelade han också sologitarr.

Under 1980-talet spelade Sven mycket på olika kaféer i Göteborg.
- Det här med kafémusik gillar jag, sade han i en intervju med GP 1986. Det är roligt. Här kan jag spela musik jag känner för och publiken tycker om utan att behöva steppa. Det vill säga, vi får fungera som musiker, jobba rätt upp och ner, inte behöva dansa eller göra något extra för att väcka uppmärksamhet. Att vara musiker är ett servicejobb.
Sven spelade mycket melodiöst med en vacker ton och var också skicklig på att improvisera.

Det var efter en lång sjukdomsperiod som Sven Olsson avled strax före påsk. Han sörjes närmast av hustrun Eva, barn och syskon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.