Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Göteborgs kulturchefer står upp mot nazismen

"Det är nödvändigt att visa var vi står."

Cheferna för Göteborgs kulturinstitutioner går samman i en gemensam manifestation mot nazism och rasism inför Nordiska motståndsrörelsens planerade demonstration den 30 september.

I ett gemensam uttalande skriver man bland annat: "Det är ofattbart att nazister återigen intar våra offentliga platser. Därför har vi valt att under den dagen, på olika sätt och utifrån våra olika inriktningar, visa att vi står enade mot alla former av nazism, rasism och främlingsfientlighet."

Texten fortsätter:

"Runtom i världen förföljs och förtrycks människor och bland dessa också kollegor som genom konst- och kulturyttringar verkar för det fria ordet. Vi vill idag påminna om allas vårt mänskliga ansvar för att historien inte glöms bort. Vi kommer aldrig att vara tysta!"

Cheferna beskriver ställningstagandet som "En markering att nazister inte ska kunna passera på Göteborgs gator under vår tystnad."

– Det kan tyckas som en självklarhet, men vi känner att det är nödvändigt att visa var vi står. Kulturinstitutionerna står enade upp för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Vi arbetar tillsammans för ökad tolerans och en öppen stad, säger Anna Rosengren, förvaltningsdirektör på kulturförvaltningen, Göteborgs Stad.