Göteborgs Indiekör
Göteborgs Indiekör

Göteborgs Indiekör sjunger Annika Norlin

Många vill vara med i kören som uppträder på Röda sten konsthall fredag och lördag.

ANNONS
|

I Indiekören är engagemanget och gemenskapen minst lika viktig som musiken. Alla delas in i grupper med olika ansvarsområden: arrangera musik, göra scenografi, och så vidare. När det är dags för ett nytt projekt blir det omröstning.

Förra året sjöng vi soul, r'n'b och disco, men vi är ju en indiekör, så nu tror jag det fanns en lust att göra klassisk indiepop, säger Carl Magnus Juliusson, körens dirigent.

Det brister, är titeln på den nya föreställningen som även innehåller videoprojektioner inspirerade av Annika Norlins texter.

Dethandlar om känslor som brister, självförtroende som brister, relationer som brister...

Det låter lite deppigt?

ANNONS

– Mja, det där har vi diskuterat mycket, säger Johanna Palm som är ordförande i föreningen. Men det finns absolut mycket hopp i låtarna och vi har försökt bygga upp konserten så man inte ska gå därifrån och känna att man själv har brustit, utom möjligen ut i glädje, det finns ju något helande i musiken. Vi vill gärna förmedla en känsla av att nu är det vår och början på något nytt.

Det är inte fråga om någon hyllningskonsert, menar de, kören gör sin egen tolkning, därför har också låtarna fått nya titlar, låten Berlin har blivit Dröm som inte blir av, till exempel.Kören har inte lyckats få kontakt med Annika Norlin, men har ändå att litet hopp att hon ska dyka upp på Röda sten, hon har i alla fall delat deras event på facebook.

Vi sitter i en gammal skolsal vägg i vägg med Hagabion i Viktoriahuset där kören repar på söndagskvällarna, repetitionerna ska strax börja.

– Man kan komma hit lite halvseg, söndagstrött och bakis, men när man går hem mår man oftast mycket bättre, säger Johanna Palm.

Kören har 40 medlemmar men fler är intresserade av att börja och det finns alltid 20–30 namn på väntelistan.

ANNONS

Malin Sun Bursjö väntade i två och ett halvt år innan hon kom in i kören. Nu har hon varit med lika länge som hon stod i kö.

– Kören blir som en andra familj, säger hon.

Ett par gånger om året är det intagning.

– Ibland kommer alla in, ibland ingen, när det är fler som söker höjs kraven, säger Carl Magnus Juliusson.

Man ska kunna hålla ton, och det är bra med en musikalisk bakgrund, men man behöver inte kunna läsa noter, stämmorna hjälps åt. Sångovana brukar träna upp sig snart.

Många är studenter och nya i Göteborg när de börjar. Åldern på medlemmarna ligger mellan 23 och 40 år. Och eftersom de flesta är i en rörlig fas i livet så innebär det en viss omsättning i kören. Den som varit med längst har varit med sedan 2010.

Indiekören jobbar först och främst med egna projekt, men det händer att de får förfrågningar och förslag från olika håll. Förra året uppträdde de i en performance på Konsthallen som handlade om ensamkommande flyktingbarn som försvinner. Reklamuppdrag brukar de tacka nej till, som det där förslaget när de skulle cykla sjungande genom Haga.

– Vi gör ju inte det här för pengarna, säger Carl Magnus Juliusson.

ANNONS

Repet ska strax börja och körmedlemmarna tassar in en efter en och tar av sig skorna innan de ställer sig i en ring och värmer upp kropp och röster, innan de tar plats på podiet.

– Det bästa med Indiekören är att man får sjunga den musik som man lyssnar på, säger Johanna Palm.

Fakta: Indiekören

Startade: 2008

Storlek: 40 medlemmar

Tidigare projekt: Kniven (2009), Som när man cyklar till den man är kär i (2010), Oceania (2011), Ur Villfarelsen (2012).

Aktuell: Uppträder i Katedralen på Röda stens konsthall ikväll med föreställningen Det brister. Göteborgs Indiekör tolkar Annika Norlin. "en audiovisuell upplevelse".

ANNONS