Göteborgs filmfestival invigd

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) pratar med GP om Oscars-Ove, branschprotester och svikande publiksiffror för svensk film..

ANNONS
|

I kväll inviger hon Göteborgs filmfestival. GP fick en pratstund med kulturminister Alice Bah Kuhnke om Oscars-Ove, Skam, svensk films rekordlåga besökssiffror och försäljningen av SF Bio.

- Jag tycker gott att Guldbaggegalan och Oscarsnomineringarna kunde samordnas på något sätt, skämtar kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) och tillägger: nu när det blev ett så strålande resultat i år. Fyra nomineringar för svensk film, varav en till En man som heter Ove för bästa icke-engelskspråkiga film.

Men varför verkar biopubliken mest bara vilja se svensk film om griniga gamla gubbar?

- Det är nog inte just de äldre herrarna de suktar efter, utan jag tror att Ove speglar mångas verkligheter. Sådant många nog kan känna igen sig i, som föder tankar om vilka vi är, var vi kommer ifrån och vart vi är på väg. Det är därför vi måste skapa politiska förutsättningar för att många olika verkligheter ska få komma fram på film. Så vi kan spegla oss, eller skakas om av det som visas i spegeln.

ANNONS

Medan norsk film firade triumfer och slog publikrekord på bio i Norge, var situationen tvärtom i Sverige, med de sämsta besökssiffrorna för inhemsk film på 15 år.

Varför vill inte svenskarna se svensk film?

- Som politiker jobbar jag med långa perspektiv, så jag tror inte att det här är en permanent situation. Om svensk film blir bättre på att vara angelägen så kommer också publiken att strömma till. Det handlar om tro och tillit, och att se framtiden an med viss tillförsikt.

Att klyftan ökar mellan smala kritikerfavoriter, som Yarden och Min faster i Sarajevo, och breda publikframgångar med sämre omdömen i recensioner, som Morran & Tobias, tycks inte bekymra Alice Bah Kuhnke:

- Det är ett evigt dilemma och ämne för diskussion inom kulturens fält: bredd kontra spets, och det så kallade kvalitetsbegreppet. Utifrån mitt perspektiv är det inget motsatsförhållande. Om det nu polariseras är på grund av kampen om de ekonomiska resurserna. Men vi har ökat anslagen till kulturen med 767 miljoner kronor totalt, och det ena ska inte utesluta det andra. Vi ska ha mycket film för många.

När får Sverige en egen tv-succé som norska Skam då?

- Det ska jag se till genom ett fortsatt intensivt samarbete med finansministern, där jag säkrar mer resurser till kultursverige.

ANNONS

Höjd moms på biobiljetterna kanske inte bidrar till att fler svenskar vill se svensk film?

- Det där blir ju snart en självuppfyllande profetia. Biografägarna säger att biljetterna blir dyrare, men det har jag inte sett. Däremot höjs biopriset över tid. Men jag ser ingen korrelation mellan antal biobesök och biljettpris.

Nyligen stod det klart att världens största biografkedja AMC Theatres köper Nordic Cinema Group, där SF Bio ingår. Det är en affär som, om den godkänns av Konkurrensverket, kan få en mängd mer eller mindre ödesdigra konsekvenser för svensk film. Men kulturminister Alice Bah Kuhnke vill inte gå händelserna i förväg.

- Jag kommenterar inte privata företagsaffärer, däremot månar jag om biografen som arena för kulturupplevelser. Det ska bli intressant att se vad det här för med sig och hur det påverkar svensk film.

SF Bio byter ägare för andra gången på kort tid, och har ökat sitt marknadsvärde enormt. En farhåga som ligger nära till hands är att affären kan vara villkorad och att AMC i framtiden kan välja bort smalare titlar för amerikansk storfilm.

- Det finns många scenarier jag kan tänka mig, men nu får vi se tiden an. Under det haltande filmavtalet talade dåvarande aktörer sig varma för film som kultur och för vikten av bredd i utbudet, där även den smala filmen ingår. Jag hoppas att de har kvar dessa grundläggande värderingar även efter den här affären.

ANNONS

Den nyss införda statliga filmpolitiken har redan kritiserats kraftfullt av branschen. Men kulturministern själv är mest glad över att äntligen få slippa filmavtalet, och ser fram emot nyordningen.

- Protester från branschen kommer alltid, det är som förväntat, säger en luttrad kulturminister.

Alice Bah Kuhnke skrattar åt att tala om sig själv i tredje person, och tillägger:

- Men när vi ser tillbaka på det här om några år, då får vi se vad det var som gjorde skillnad.

Kulturministerns tre filmfavoriter 2016

Martha & Niki (regi: Tora Mkandawire Mårtens) Prisades på Guldbaggegalan för bästa dokumentär och bästa klipp. "Jag har sett den här filmen hur många gånger som helst. Jag brukar spola fram och tillbaka i den och visa upp vissa underbara scener för alla jag känner. Det här är en film som gör mig väldigt glad."

Jätten (regi: Johannes Nyholm) Vann guldbaggen för årets bästa film. "Det skulle inte falla mig in att kritisera juryns val. De har gjort ett gott arbete och det är ju en fantastisk film, så fantasifull på så många sätt och en av årets i särklass bästa filmer."

Speglingar (regi: Sara Broos) Var överhuvudtaget inte ens nominerad till Guldbaggegalan. "Den var verkligen jättefin!"

ANNONS