Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs första vogue ball

Under lördagskvällen korades Göteborgs första voguemästare. Det är en historisk kväll som experterna menar kan hjälpa till att riva ned "lagom"-jantelagstänket i staden.

– Leverans, attityd, styrka det är stöttepelarna när ni ska berätta era historier genom voguing, säger voguelegendaren Aviance Milan när han inleder sin work shop under lördagen.

Under både fredagen och lördagen har nyfikna och utvecklingshungriga ball room-entusiaster haft möjligheten att lära sig nya tips och tricks av några av scenens tongivande representanter från New York. Den två dagar långa festivalen når sitt crescendo under lördagskvällen. Så här såg det ut på Göteborgs första vogue ball:

– Det är första gången en vogue ball arrangeras i Göteborg så vi börjar med tre av de mest grundläggande kategorierna: Vogue Performance, Runway och Punking/ Whacking. Vi hoppas att det ger mersmak hos såväl utövarna som hos publiken, säger arrangören Alyssa Chloe.

Om du inte är helt säker på vad voguing är, men dina tankar dras åt Madonnas klassiska musikvideo är du rätt ute. Den är en glamorös hyllning till den dansstil som växte fram bland hbt-personer i Harlem, New York, under tidigt 60-tal. 

De senaste åren har dansstilen fått en betydligt bredare spridning. Medan den i USA fortfarande är starkt kopplad till hbtq-personer så har den i Europa lockat en bredare publik.

– När voguen föddes var den ett sätt för afroamerikanska och latinos att skina. Än idag möts hbtq-personer av fördomar, tänk hur det såg ut på 60-talet! Men på en vogueball fick man vara stjärna för en kväll och med lite tur ta hem prispengarna. Den bakgrunden finns inte i Europa och det har tagit längre tid för dansen att komma hit. Det vi ser är att kvinnliga dansare är i majoritet på voguescenen i Europa, berättar Aviance.

Tappar man inte lite av det som är essensen i själva voguingkulturen då?

– Både ja och nej. Voguen växte fram ur kampen mot det förtryck som fanns mot alternativa sexualiteter och identitetsuttryck. Även om man blivit utsparkad hemifrån för att man var transperson eller blivit spottad och sparkad på för att man var gay fortsatte man att kriga för acceptans. Tack vare deras slit är acceptansen större idag. Fokus ligger fortsatt på att varje dansare ska berätta sin historia. Det intressanta är att vi får höra alla möjliga historier nu när allt fler olika personer ansluter sig till scenen. Det är otroligt spännande, menar Aviance.

Den workshop GP följer har lockat gedigna dansare. En av dem utmärker sig särskilt, speciellt innan koreografin de lär sig börjar. Då har varje dansare några takter på sig att "strike a pose" och det är svårt att slita blicken från Louise Sjögren när hon gör det.

– Jag upptäckte voguing när jag var i New York för drygt fyra år sedan. Jag fastnade direkt. Jag ska vara med och tävla ikväll, säger Louise som känns betydligt försiktigare när hon talar än när hon dansar.

Hon har bland annat tävlat i kategorin "face" där domarna alltså bedömer hur pass väl man presenterar sitt ansikte. Vi ber om ett smakprov och genast är hon tillbaka, den där självsäkra och starka kvinnan som definitivt hör hemma på ett Voguemagasinsomslag.

– Det är en av tjusningarna med den här dansstilen, att man känner sig så fantastisk. Vill man vinna är det exakt det man måste utstråla så då kommer det automatiskt så fort jag börjar dansa, förklarar Louise när jag frågar vad det är som händer inom henne som syns så väl utåt.

Ball room-kulturen är så långt ifrån mottot "lagom" man kan komma. Den är extra allt med plusmeny. Leverans, attityd och styrka på högsta nivå när det är dags att dansa. Men före, efter och däremellan fylls salarna av hjärtliga skratt och kamratskap. Framtiden med vogue balls i Göteborg är äntligen här.