Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Göteborgarna älskar sina quiz

GP tog rygg på quizmaster Hasse Pettersson under ett av hans många arbetspass. Minst fem timmar lägger den förre dansbandsmusikern Hasse Pettersson på att förbereda sina quiz, de som han sedan flera år kör på de båda pubarna The Bishops Arms och John Scott's i Göteborg.

Till stor förtjusning, av den här tisdagskvällen att döma. 

- Vi har gått hit nästan varje tisdagkväll i snart fem år, berättar Mia Dahlman, som bildar quizlaget Dahlman & Co ihop med sin man Anders och parets grannar Ingrid och Mikael Carlsson.

- Det är roligt att få tänka till lite, se hur man kompletterar varandra, säger Mikael Carlsson och avslöjar att gängets gemensamma styrkor är Melodifestivalen, musik, litteratur och natur.

- Och sport! Heja Blåvitt, skjuter Anders Dahlman in. 

Vid bordet intill sitter dottern Sofia Dahlman som bildar lag ihop med sin kompis Emma Kullgren och en kusin som ännu inte dykt upp.

- Det är kul att tävla mot sina föräldrar, och de brukar bjuda på maten om jag kör dem hem, skrattar Sofia. 

Rätt nivå viktigt

När klockan närmar sig 19 fylls plötsligt den halvtomma puben till bristningsgränsen och stämningen i lokalen skiftar, från skönt uppsluppen och avslappnad till lätt ansträngd. Eller kanske fokuserad. 

Längs bardisken, i alla bås och vid varenda bord trängs nu kompisgäng eller kollegor med block, fräscha pennor och nytappade öl. Flera sällskap har också ätit mat eller håller på att avsluta sin middag. 

Att de flesta pubar i stan numera lockar sina vardagsgäster med olika typer av quiz har såklart en ekonomisk förklaring, det rasslar in mycket pengar, men varför sluter göteborgarna upp i sådan omfattning? Hur kan en quizkväll vara skillnaden mellan en i bästa fall halvfull pub och att gäster som inte bokat bord tvingas vända i dörren?  

- Först och främst därför att svenskarna älskar sina frågesporter. Det är ju bara att titta på Postkodmiljonären, På spåret och liknande tv-program. Hur populära som helst! Dessutom är quiz en umgängesform som passar när arbetskamrater går ut tillsammans. Det är ett förhållandevis enkelt, roligt och bra sätt att lära känna varandra, menar kvällens quizmaster Hasse Pettersson.

Enligt honom är det viktigaste för ett lyckat quiz att frågorna håller "rätt nivå" – inget är så trist som ett omöjligt quiz – men det som är lagom svårt för en person kan vara en baggis för en annan, och såklart helt jäkla omöjligt för en tredje. Att forma ett välbalanserat quiz är därför något av en konstart. 

Trivselspridare

För Hasse Pettersson handlar det aldrig om att premiera smalt eller knappologiskt vetande. Frågor om den postmodernistiska idétraditionen, rätoromanska skriftspråk och Bob Dylan-basister går bort, och han försöker helst undvika frågor om specifika årtal. Även om det kan vara svårt ibland.

- Jag jobbar efter parollen från dåtid till nutid: lite historia, lite dagsaktuella händelser ur nyhetsflödet, lite grundläggande allmänbildning. Det ska finnas något för alla.

När quizet väl drar igång handlar quizmasterns inledande frågor om sommar- och vintertid, Så mycket bättre, fotboll, geografi ...  och ett årtal. 

- Vilket år dog Elvis Presley? frågar Hasse Pettersson i sin mikrofon medan han går runt och småtjötar med deltagarna.

Även om quizmasterns ord är lag ser Hasse Pettersson sig mer som en trivselspridare än en sträng magister.

- Om det blir diskussioner kring svaret eller om frågan kan tolkas på olika sätt brukar jag vara diplomatisk och hellre fria än fälla. 

Men det finns gränser även för hans tolerans. Elvis Presley dog inte 1979. 

- Elvis dog 1977. Rätt ska vara rätt.