Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göteborg stads litteraturpris kan läggas ned

Göteborgs stads litteraturpris kan ha delats ut för sista gången. Kulturförvaltningen har utrett priset och föreslår att det läggs ned. Pengarna bör istället satsas på sökbara projektstöd, enligt förslaget.

- Vi tror att pengarna får en större effekt om de kan sökas av aktörer här i Göteborg, säger Kerste Broberg chef för enheten för kulturstöd inom kulturförvaltningens sektor Fri konst och kultur som övertog ansvaret för priset efter Stadsbiblioteket.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Priset instiftades för att Göteborg skulle profileras som litteraturstad genom att årligen dela ut två nationella litterära priser på 100 000 kronor, men även för att det lokala litteraturlivet skulle stärkas.

LÄS MER: Nu kan pengarna äntligen gå tillbaka till Göteborg

- Det har varit svårt att få effekt på nationell front, vi har inte haft tillräckligt med muskler för marknadsföring. Vi skulle ha behövt en hel stab till det, men administrationen växer inte direkt i takt med uppgifterna. Samtidigt ser vi ett växande fält lokalt, med aktörer som gör publika arrangemang och lyfter litteraturfrågor på olika sätt. Det är ett hårt söktryck på kulturstöd. Även kvalificerade ansökningar får avslag.

Litteraturpriset består dels av ett essäpris och dels ett pris som i en treårscykel ska gå till en författare av barn- och ungdomslitteratur, en utlandsfödd författare som skriver på svenska och en fantasy/science ficton-författare. 

- Vi såg svårigheter med ett pris som ändrade inriktning.

Vad gäller stöd till essäförfattare föreslår förvaltningen att riktlinjerna för arbetsstipendium till författare revideras så att de även innefattar stöd till essäister.

Enligt förslaget överförs prissumman 200 000 kronor till sökbara projektstöd inom litteraturområdet, övriga medel, 80 000 kronor som gått till bland annat juryarvoden och marknadsföring förs över till budgeten för enhetens för kulturstöd.

LÄS MER: Göteborgs litteraturpriser ska utredas

Göteborgs stads litteraturpris har tidigare debatterats på GP:s kultursida. I en krönika 7 november förra året var GP:s kulturchef, Ingrid Norrman, kritisk till att priset gått till författare utan anknytning till Göteborg. Hon ifrågasatte också om priset verkligen bidragit till att förstärka litteraturen i Göteborg. Litteraturprisers jury påpekade i ett svar att det handlade om nationella priser som riktade sig till hela den svenska litteraturen. Men Norrman menade att den stora skillnaden mot andra nationella priser, som Borås debutantpris, är att Göteborgs stads litteraturpris finansieras med skattemedel.

På torsdag 15 december kommer frågan upp på kulturnämndens sammanträde.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.