Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Göteborg har blivit Pokéborg

Så kom äntligen spelfenomenet Pokémon Go officiellt till Göteborg. Nu fyller Pokémontränarna stadens gator, parker och torg i jakt på de gulliga monstren.

Det råder febril aktivitet vid Bältespännarparken. Anledningen är att den sällsynta Pokémonen Dragonite finns någonstans i närheten. De uppåt hundra Pokémon Go-spelarna på plats börjar dela upp sig så de kan täcka in ett större område i hopp om att fånga den. Och så här ser det ut nu runt om i Göteborg.

LÄS MER: Glenn om Pokémon Go: "Helt jävla sjukt"

Vid Avenyn, Kungsportsplatsen, Eriksberg, Slottsskogen, Västra Frölunda och överallt det går så spelas det Pokémon Go. En av spelarna är Nikola Martinovic som är ute varje dag och letat runt i Göteborg efter olika Pokémon.

– Det jag gillar bäst är att det är väldigt socialt. Även om du börjar spela ensam så träffar du alltid någon spontant och börjar snacka.

När spelarna når nivå fem kan de dessutom välja att gå med i ett av tre olika lag som sedan kan tävla om att ta över olika punkter i staden i form av Pokémongym. Själv representerar Nikola Team Instinct.

– Domkyrkan är vårt område. Vi ser till att hålla det gult.

Lagen är sedan internationella varför många Gothia cupare även passar på att ta ett gym eller två när de är här.

– Göteborg känns som en bra Pokémonstad. Det finns väldigt många Pokéstops och gym man kan gå till här, säger Sead Sadikovic från Viborg i Danmark.

LÄS MER: Justin Bieber på hemlig Pokémon-jakt

Mobilspelet Pokémon Go har tagit världen med storm och trots att det inte funnits ute mycket längre än en vecka klassas det redan som ett av de största spelfenomenen någonsin. Samtidigt tror många att det är en dagslända som snart är över. Men Daniel Goldberg, som är redaktionschef på Di Digital, är inte lika övertygad.

– Mycket talar för att det här är mindre av en fluga än vad många kanske väntar sig. Pokémon är ett väl beprövat varumärke och koncept. Nintendo har ju sålt de här spelen i 20 år och de har varit oerhört framgångsrika under väldigt lång tid, så det finns en enorm spelarbas där ute.

Kommer marknaden för AR-spel explodera nu?

– Det man kan konstatera är att det investeras otroligt mycket pengar i AR så väl som VR. Dels från Microsoft men också Google, som har ganska nära kopplingar till studion som utvecklat Pokémon Go. Räkna med att flera spelutvecklare nu funderar på hur de ska dra nytta av liknande teknik i sina egna spel.

Tror du Pokémon Go kommer att förändra spelvärlden eller kommer det vara ett separat fenomen?

– Om beteendet att folk går ut på gatorna och spelar fortsätter så har det ju verkligen förändrat spelvärlden. Något sånt på den här skalan har vi inte sett. Det blir intressant att se huruvida det kommer påverka debatten kring att spel är skadliga för hälsan när de som spelar faktiskt får motion och frisk luft.

En annan stor fråga är sedan huruvida företagen bakom kommer tjäna några pengar att tala om. Där Pokémon-spel tidigare kostat omkring 500 kronor är Pokémon Go gratis. I stället går det att göra frivilliga köp i appen.

LÄS MER: Super-DJ:n spelade Pokémonlåt​

Familjen Westler letar vattenpokémon utanför Feskekörkan. Föräldrarna Frida och Rickard har aldrig spelat Pokémon innan men precis börjat med sina barn Ella och Moa.

– Vi gillar det. Det gör att vi tar oss ut och sen får barnen visa och förklara för oss snarare än att vi visar att typ ”detta är en ek”, säger Frida Westler.

Familjen har inte gått med i något lag ännu men fått flera inviter från de röda i Valor.

– Från ett par killar vi aldrig träffat innan. Det är kul. Drömmen hade ju varit om alla gäng i staden hade börjat med Pokémon och gjort upp i gymmen i stället.