Gör pjäs om jihadisters motiv

ANNONS
|

- Pjäsen beskriver hur segregation, utanförskap och en känsla av meningslöshet kan utgöra en grund för att välja att ansluta sig till sammanhang som erbjuder de enkla svaren på existentiella frågor och skänker en känsla av trygg gemenskap, säger regissören Johan Gry.

Han har skrivit pjäsen tillsammans med dramaturgen Joel Nordström och Wahid Setihesh. Wahid Setihesh är uppvuxen i Angered, är utbildad socialpedagog. Han använder teatern som ett verktyg i olika projekt och teatergrupper för stärka unga och vuxna. Wahid och Johan Gry har känt varandra i tio år och tidigare skrivit en pjäs tillsammans om hedersrelaterat våld för Radioteatern.

ANNONS

Attentatet fördröjde arbetet

- Wahid kom med idén till en pjäs om jihadism för tre år sedan och vi tog kontakt och fick en beställning av Radioteatern, berättar Johan Gry.

- När vi började var det inte som idag. Man pratade inte om problematiken bakom varför ungdomar ansluter sig till en extrem rörelse. För mig och Johan var det viktigt att samtalet skulle komma upp och att visa på att terroristen är en människa och att det finns orsaker till att människor väljer den vägen. Det finns ju alltid en historia bakom varje människas val, säger Wahid Setihesh.

Johan Gry fyller i:

- Det handlar inte om att urskulda något utan bara om att hitta förklaringar. För om man bara avfärdar det med att det är onda människor kommer man aldrig fram till någon lösning.

Samtidigt som inspelningen skulle inledas, i januari 2015, skedde attentatet mot Charlie Hebdo i Paris. Det gjorde att teatern fick svårigheter att förhålla sig till materialet och lade ner projektet.

Känner radikaliseradepersoner Syrien-resenärer

Duon gav inte upp utan gick vidare med sitt manus till Göteborgs stadsteater där den konstnärlige ledaren, Pontus Stenshäll, ville att de skulle koppla in en tredje part, dramatikern och dramaturgen Joel Nordström.

Jihadisten har blivit betydligt längre och är baserad på många autentiska berättelser, intervjuer, forskning och böcker i ämnet extremism. Pjäsen beskriver en ung man, Illias, väg in i radikalisering och ger ett antal exempel på olika orsaker som kan ligga till grund för ett beslut att ansluta sig till extrema rörelser.

ANNONS

- Jag känner människor som valt att åka till Syrien och jag frågar mig varför de och inte jag? Vi som har haft exakt samma förutsättningar, samma typ av uppväxt, säger Wahid Setihesh.

Inför premiären har han varit ute i skolor och på arbetsplatser och pratat om pjäsen. I föreställningen ingår publiksamtal med inbjudna gäster varje kväll,

- Föreställningen ger inte alla svar, den väcker vissa frågor och påstår vissa saker och därför är samtalen efteråt viktiga, säger Johan Gry.

Fakta: Jihadisten

Göteborgs stadsteaters lilla scen

av Johan Gry, Joel Nordström och Wahid Setihesh

Regi: Johan Gry

Med: Hanne Mathisen Haga, Magdi Saleh och Misagh Sharifian

Scenografi: Linda Spåman

Premiär: 22/3

ANNONS