Logan Learman.
Logan Learman.

Fury brutal inspelning för Lerman

ANNONS
|

Våren 1945. Andra världskriget har gått in i sitt slutskede, och dödandet trappas upp.

De allierade skjuter sig fram genom den tyska landsbygden och inuti en stridsvagn sitter fem män som varit med från början.

Alla utom en: gröngölingen Norman som aldrig har dödat någon förut. I hans skräckslagna blick speglas krigets obeskrivliga fasor, leran och blodet och de förhärdade kollegornas grymhet.

Utmaning

Något litet av den där smärtan finns kvar i 22-årige Logan Lermans snälla ögon, när vi ses i Stockholm knappt ett år efter inspelningen av Fury. Särskilt när han berättar - eller snarare inte berättar - om förberedelserna inför inspelningen.

ANNONS

-De värsta grejerna kan jag helt enkelt inte prata om. Men jag kan säga att det var en utmaning.

Träningsläger

Regissören och manusförfattaren David Ayer (End of watch) är känd för sina okonventionella metoder för att få skådespelarna att prestera på topp. I fallet Fury innebar det fyra månader av helvetiskt träningsläger.

Dagligen hetsade Ayer sina skådespelare till knytnävsslagsmål och precis som sin rollfigur fick Logan Lerman ta mycket stryk.

-Jag försökte göra dem förbannade, för sådan var ju min rollfigur. Han underpresterar, han gör inte sitt jobb som de andra vill att han ska göra det. Så jag kom dit med målet att störa deras arbete, och jag fick stryk för det. Men slutresultatet blev väldigt bra, på grund av de slitningarna.

Kände du aldrig "nu räcker det, jag vill inte mer"?

-Jätteofta. Jag ringde hem upprepade gånger och sa "jag måste komma härifrån, jag vill inte vara här längre". Och folk sa "det låter fruktansvärt, vi kanske borde prata med regissören", och jag svarade "nej, jag vill att det ska kännas så här". Samtidigt som jag hatade det så älskade jag att hata det.

"Rå känsla"

Fury har två huvudfigurer - nykomlingen Norman och stridsvagnsteamets ledare Don "Wardaddy" Collier. Brad Pitt spelar honom som gruppens stöttepelare, samtidigt som han är djupt traumatiserad av sina upplevelser.

-Vårt bästa stund tillsammans var scenen där han tvingar mig att skjuta en SS-soldat. Det var en så rå känsla, vi jobbade hårt med den. Efteråt kunde vi inte ens se varandra i ögonen, vi bara gav varandra en kram och gick sedan åt var sitt håll.

Logan Lerman gjorde filmdebut vid sju års ålder, som Mel Gibsons son (och Heath Ledgers lillebror) i Patrioten. Sitt publika genombrott fick han med titelrollen i fantasyfilmen Percy Jackson och kampen om åskviggen 2010.

Vill visa sanningen

Lermans insats i Fury är ett rejält steg bort från barn- och tonårsrollerna - filmen är så blodig och våldsam att den ibland blir nästan outhärdlig att titta på.

-Ofta görs filmer om andra världskriget för att "sälja in" ett krig till allmänheten, Vi ville visa sanningen bakom vad soldater upplevde och hur det påverkade deras hjärtan och själar. Den handlar inte om ära eller hjältemod, utan om att kriget förstör människor. För krig är vidrigt, det är ett helvete - det kan ingen säga emot.

Hur kände du dig när inspelningen var över?

-Väldigt lättad. Vi ville inte störa vår upplevelse när vi gjorde filmen genom att ha roligt, vi ville inte vara turister fastän vi var i Europa. Så i slutet kände jag bara "jag måste sticka härifrån". Jag stannade inte ens på efterfesten. Jag tog mina grejer och satte mig på ett tåg till Paris.

.

Fakta/Logan Lerman

Född: 1992

Bor: I Los Angeles

Filmer (i urval): Patrioten (200), Vad kvinnor vill ha (2000), The butterfly effect (2004), 3:10 to Yuma (2007), Percy Jackson och kampen om åskviggen (2010), The three musketeers (2011), The perks of being a wallflower (2012), Percy Jackson: Monsterhavet (2013), Noah (2014).

ANNONS

Aktuell: Med en av huvudrollerna i krigsfilmen Fury som får svensk premiär 24 oktober.

Kuriosa: Han är en utpräglad filmnörd och bygger ofta sina rolltolkningar på skådespelarinsatser i sina favoritfilmer. Inför Fury hämtade han mycket inspiration från den ryska krigsfilmen Gå och se från 1985.

.

Läs också recensionen: Fury

ANNONS