Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Fullt program i GP:s monter

Samtal om litteratur och författarskap står i centrum under de fyra mässdagarna. Göteborgs-Posten har därför bjudit in en lång rad aktuella författare till samtal vid vår scen, monternummer G01:25 på andra våningen.

Redan på torsdagen kommer författare som Majgull Axelsson, som i våras kom med boken Ditt liv och mitt, Jens Lapidus, aktuell med Top Dogg och Isabelle Ståhl, som hyllats för Just nu är jag här. På fredagen gästar Sara Kadefors, vars nya figur Billie går rakt in i hjärtat, John Ajvide Lindqvist, som kanske skrämts färdigt för den här gången, med avslutande delen i trilogin Platserna. Bland våra internationella gäster märks Samar Yazbek, journalisten och författaren som tvingades lämna Syrien 2011 men återvänt flera gånger sedan dess för att skildra kriget inifrån, nu aktuell med romanen Hon som vandrar. 

På lördag kommer bland andra Golnaz Hashemzadeh Bonde, som fått fina recensioner för sin andra roman Det var vi, Nina Hemmingsson, aktuell med På a svarar jag hej då, Camilla Läckberg som med Häxan skrivit sin tionde roman om mord i Fjällbacka, och Per Hagman, som skildrar ett självbiografiskt jag i romanen Ingens älskare, allas älskling. 

Taube och Maggio

Dessutom gästar flera artister och profiler vår monter för scenintervjuer. På fredag eftermiddag får vi besök av två fotbollsprofiler, först ut är Häckens anfallare Alhassan "Crespo" Kamara, aktuell med boken Crespo – en resa i fotbollens tecken. Därefter bjuder Glenn Hysén på ett och annat practical joke ur fotbollshistorien, tillsammans med författaren Petter Karlsson, som skrivit Fotbollens galnaste ögonblick. På lördagen kommer Sven-Bertil Taube tillsammans med sonen Jesper, som berättar om mattraditioner i familjen Taube, om favoritrecept och kanske en och annan skröna som de samlat i boken Middag med Taube. Lite tidigare på lördagen kommer Veronica Maggio, aktuell med Allt är för bra nu, där hon berättar om sin väg ut i artistlivet, en bok som också innehåller ett rikt bildmaterial och sångtexter med ackord till Maggios låtar.

Journalistik

Göteborgs-Postens monter på Bokmässan rymmer också diskussioner kring journalistikens villkor och uppdrag. Bland annat leder chefredaktör Christofer Ahqvist på torsdagen ett samtal med mediestrategen Brit Stakston och Tove Svenonius, inrikeschef på Ekot om journalistikens utmaningar, med utgångspunkt i det kommande valåret. GP arrangerar också en direktsänd debatt om hedersförtryck, som vi tidigare i år gjorde en uppmärksammad reportageserie om, och det finns chans att lyssna till våra journalister som arbetar med breaking news-journalistik online och till våra utrikesreportrar, däribland Britt-Marie Mattsson och Hanna Rydén.

Utöver programmet inne på Bokmässan, arrangerar Göteborgs-Posten också ett samtal med författaren Arundhati Roy, som intervjuas av Britt-Marie Mattsson på fredag kväll i Auktionsverket Kulturarena på Tredje Långgatan. Arrangemanget bokas via GP:s Nytta & Nöje.

HELA PROGRAMMET, GP:s MONTER PÅ BOKMÄSSAN.

Monter G01:25, Plan 2

Med reservation för ändringar.

TORSDAG 

11.00 KG HAMMAR
Detta år är bildning ett av Bokmässans teman. Ärkebiskop emeritus KG Hammar samtalar med GP:s kulturchef Ingrid Norrman om bildningens betydelse för det goda samhället, vilken roll litteraturen har och varför reformationen, som i år firar 500 år, fick effekter som präglar kunskapssamhället än idag.

11.30 SÅ BYGGS BILDEN AV GÖTEBORGS HISTORIA
I våras öppnade Göteborgs stadsmuseum den nya utställningen om Göteborg. Göteborgarna har gått man ur huse för att se filmen om 1600-talet. Hur stora friheter får ett museum ta sig? Var går gränsen mellan historisk rekonstruktion och fiktion? GP:s Kristian Wedel samtalar med Carina Sjöholm, chef för Göteborgs stadsmuseum, och Ulf Andersson, chef för Landsarkivet.

12.00 JOURNALISTIKENS UTMANINGAR
GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist samtalar med mediestrategen Brit Stakston, vd och medgrundare till Blankspot, och Tove Svenonius, inrikeschef på Ekot om vikten av kvalificerad journalistik i vår samtid och om journalistikens roll inför valåret 2018.

13.00 MAJGULL AXELSSON
Hon slog igenom med Aprilhäxan 1997 och sedan dess är varje ny roman en händelse i Litteratursverige. I nya romanen Ditt liv och mitt skildrar Majgull Axelsson återigen samhällets utsatta. I ett samtal med GP:s Ulla Sundström berättar hon om nya boken och om ilska som drivkraft.

13.30 TOMAS SJÖDIN
Författaren och pastorn Tomas Sjödin tar gärna risken att bli lurad och tror hellre för mycket än för lite på människor. Hans krönikor i GP väcker många tankar om livet. Om det samtalar han med GP:s Fanny Wijk.

14.00 ANNA BRÅKENHIELM
Hon har ägnat över 20 år åt den svenska tv-branschen, bland annat tog hon tv-formatet Expedition: Robinson till Sverige. Men efter en lång karriär ville hon plötsligt inte längre vara med. Nu har hon skrivit boken Räkna med bråk, om utmaningar, framgångar och nya vägar i livet. GP:s Johanna Hagström samtalar med Anna Bråkenhielm.

14.30 LO DAGERMAN OCH NANCY PICK
Stig Dagermans dotter Lo Dagerman gräver tillsammans med amerikanska skribenten och översättaren Nancy Pick i bakgrunden till faderns pjäs Skuggan av Mart (1948), och hans möte med den judiska författaren Etta Federn. I ett samtal med GP:s Maria Domellöf-Wik berättar författarna om hur de möttes och om arbetet som ledde fram till boken Skuggorna vi bär. (Engelska)

15.00 JENS LAPIDUS
Efter debuten med Snabba cash blev han en av Sveriges mest omtalade författare, boken sålde stort och samtidigt jobbade han framgångsrikt som brottmålsadvokat. Nu har han lagt advokathatten på hyllan och kommit till del tre i nya serien, Top Dogg. Jens Lapidus samtalar med GP:s Johanna Hagström.

15.30 SKEPPSBRON
Skeppsbron i Göteborg har en central roll när framtidens stad byggs. Men den korta strandremsan mellan Stora Bommen och Rosenlund har en rikare historia än vad man först tror. GP:s Kristian Wedel och Lars O Carlsson berättar om hur arbetet med boken Skeppsbron i Göteborgs hjärta har förändrat deras egen bild av Göteborgs historia. Hanna Tornbrant intervjuar.

16.00 ISABELLE STÅHL
Isabelles debutroman Just nu är jag här rosades när den kom i våras. GP:s Maria Domellöf-Wik möter författaren, doktoranden och litteraturkritikern Isabelle Ståhl i ett samtal om den nya generationens romaner med unga kvinnor i huvudrollen.

FREDAG
 

09.30 BREAKING NEWS
Ibland går det inte mer än en halv minut mellan ett larm till polisen och en push-notis. Vad händer sedan? GP:s Cecilia Vaccari har bevakat allt från skjutningar i Göteborg till terrordåd i europeiska städer. Hon samtalar med Olle Zachrison, chef för SR:s Ekoredaktion, Louise Sköld Lindell, utvecklingschef på GP och Jan Strannegård, polisens samordnare för sociala medier,om mediernas roll i akuta nyhetslägen.

10.00 MATS STRANDBERG
Han fick utslag när han läste Stephen King som liten. Efter succéböckerna om Cirkeln tillsammans med Sara Bergmark Elfgren, och egna romanen Färjan, är Mats Strandberg aktuell med Hemmet, där övernaturliga fenomen dyker upp på ett demensboende. GP:s Maria Domellöf-Wik samtalar med honom om konsten att skrämmas.

10.30 CHRISTINA LINDSTRÖM
Christina Lindström rosades för sin debut, tonårsboken Hälsningar från havets botten 2015. Sedan dess har hon gett ut en rad böcker: om Jack, Nils & Maja, Hugo och Leo. Med GP:s Hanna Tornbrant samtalar hon om att skriva för olika åldrar och om att väcka läslust.

11.00 MALIN CLAUSSON
Ada går i förskoleklass, längtar till Liseberg och handlar med mamma på Vasagatan. Men mest av allt bekymrar hon sig för sin första lösa tand. Malin Clausson samtalar med GP:s Kristian Wedel om boken Ada löser en tand och om att hitta berättelsen mitt i vardagens berg-och dalbana.

11.30 VALÅRET 2018
Nu laddar både journalister, valforskare och politiker inför det kommande valåret. Vilka är de viktigaste valfrågorna i Göteborg? GP:s Filip Kruse samtalar med politiske reportern Arne Larsson samt Ann-Sofie Hermansson (S) och Jonas Ransgård (M).

12.30 NAVID MODIRI
Han föddes i Teheran, växte upp i Göteborg och bor nu i Malmö. Navid Modiri, också krönikör i GP, samtalar med GP:s kulturchef Ingrid Norrman om boken Hej Syster! – som började med ett välkomstbrev på Facebook.

13.00 FRANCES HARDINGE
Brittiska Frances Hardinge växte upp i ett stort hus i en liten by, vilket inspirerade henne till historier redan som liten. 2006 slog hon igenom med hyllade romanen Fly by night, nu är hon aktuell med prisade Lögnernas träd om 14-åriga Faith. Möt författaren i ett samtal med GP:s Maria Domellöf-Wik. (Engelska)

14.00 PRATBAR: TV-DEBATT OM HEDERSFÖRTRYCK
GP samlade alla historier om barn som omhändertagits i unik databas och gjorde kartläggningen som myndigheterna saknat. Dagens PratBar handlar om hedersförtryck och hur samhället ska hjälpa de utsatta. Moderator är GP:s Cecilia Vaccari.

15.00 SARA KADEFORS
Tidigare i år kom andra boken om det gatusmarta fosterbarnet, 12-åriga Billie i boken Billie du är bäst, en tjej som har vissa drag av Sara Kadefors själv. GP:s Hanna Tornbrant talar med författaren och GP-krönikören om varför Billie behövs för både unga och äldre läsare.

15.30 SIMON SKÖLD
Hur omvänder man den som hatar att träna? Simon Sköld, PT och idrottare, vet svaret. GP:s Johanna Hagström intervjuar honom om boken Träning för latmaskar.

16.00 ALEXANDRA SUNDQVIST
I biografin Med ögon känsliga för grönt skildrar Alexandra Sundqvist ett speciellt artistliv, den både starka och sköra Barbro Hörberg, som växte upp i Göteborg. GP:s Maria Domellöf-Wik samtalar med Alexandra Sundqvist.

16.30 JOHN AJVIDE LINDQVIST
Han häpnar själv över det eländiga i sina böcker, men menar att mörkret måste finnas där för att det ska fungera. John Ajvide Lindqvist talar med GP:s Ulla Sundström om X – den sista platsen, avslutande delen i trilogin Platserna.

17.00 SAMAR YAZBEK
Hon tvingades lämna Syrien 2011 men har återvänt i hemlighet flera gånger. 2015 kom Resa in i tomheten, och i oktober i år Hon som vandrar, en roman om fasorna i krigets Syrien. Journalisten och författaren Samar Yazbek samtalar med GP:s Maria Domellöf-Wik. (Engelska)

17.30 ALHASSAN ”CRESPO” KAMARA
I boken Crespo – en resa i fotbollens tecken (skriven av Rickard Pauly) berättar Häckenspelaren om den långa resan – från barndomen präglad av inbördeskrig och rebellstyrkornas terror i Sierra Leone, till Sverige och Hisingen. Häckens anfallare Crespo samtalar med GP:s sportchef Ulf Niklasson.

18.00 GLENN HYSÉN OCH PETTER KARLSSON
Glenn Hysén var inte sällan regissören bakom många ”practical jokes” på Kamratgården under det framgångsrika 80-talet. Det händer oerhört mycket konstigt på och vid sidan om fotbollsplanen. Författaren Petter Karlsson har skrivit boken Fotbollens galnaste ögonblick, och Glenn Hysén har skrivit förordet. GP:s sportchef Ulf Niklasson möter dem i ett samtal om galenskaper inom fotbollsvärlden.

LÖRDAG

09.30 ANNAH BJÖRK OCH MATTIAS BEIJMO
Ingen vet hur många som drunknat på Medelhavet sedan EU började skärpa sin gränspolitik. I reportageboken Båt 370 – Döden på Medelhavet synliggör Annah Björk och Mattias Beijmo en av alla bortglömda tragedier. GP:s Fanny Wijk möter dem för ett samtal om arbetet med boken.

10.00 THOMAS BODSTRÖM
Den 7 mars 2015 hittas tre döda personer på en gata i Uddevalla. Thomas Bodström har tillsammans med Lars Olof Lampers skrivit Trippelmordet i Uddevalla, om ett mycket uppmärksammat brottsfall som handlar om gängkriminalitet, vänskapsband och en komplicerad brottsutredning. GP:s Marina Ferhatovic möter honom för ett samtal om boken.

10.30 VERONICA MAGGIO
I boken Allt är för bra nu berättar artisten Veronica Maggio öppenhjärtigt om sin lite krokiga väg ut i artistlivet, om framgång och tvivel – och om när hon ville göra en nattspelning på Nefertiti och blev nekad. GP:s Johan Lindqvist samtalar med Veronica Maggio.

11.30 TRUMP, BREXIT, MACRON, TERROR OCH IS
Hur arbetar man med hela världen som bevakningsområde? Träffa reportrarna bakom GP:s utlandsbevakning Britt-Marie Mattsson, Jan Höglund, Hanna Rydén och Marina Ferhatoviç. GP:s Kristian Wedel möter dem för ett samtal.

12.00 HUR SKRIVER VI OM GÖTEBORG?
Hur ska en skönlitterär författare skriva om Göteborg? Finns det en särskild Göteborgsstämning? Var finns Göteborgs hjärtpunkt? GP:s Kristian Wedel möter Olivia Bergdahl och Åke Edwardson i ett samtal om stadens själ.

12.20 BJÖRN WERNER
Nyfiken på Göteborgs-Postens nya kulturchef, Björn Werner, som börjar den 1 oktober? Ingrid Norrman ställer fem snabba frågor till sin efterträdare.

12.30 INGELA KORSELL OCH HENRIK JONSSON
Tillsammans med Åsa Larsson har de skapat urban fantasy-serien Pax, om Alrik och Viggo som kämpar både mot rysliga väsen och ondskefulla krafter i Mariefred. I våras kom del åtta av tio, Vitormen. GP:s Hanna Tornbrant talar med Ingela Korsell och Henrik Jonsson om berättelsens kraft.

13.00 CAROLINA NEURATH
Hon är ekonomijournalist, prisad grävreporter, författare till reportageböcker, aktuell med sin andra roman och nytt ansikte i SVT:s nya morgonprogram. Carolina Neurath samtalar med GP:s Hanna Rasmuson om sin senaste roman, Gränslösa.

13.30 JAN GUILLOU
I romanprojektet Det stora århundradet har Jan Guillou kommit fram till sjunde delen, 1968. Familjen Lauritzen dras isär i en vänsterradikal tid som författaren själv i högsta grad var en del av. GP:s Johan Lindqvist samtalar med Jan Guillou.

14.00 STIG BJÖRKMAN
Författaren, filmregissören och filmkritikern Stig Björkman har gett ut intervjuböcker om Ingmar Bergman, Woody Allen och Lars von Trier, han gjorde den uppmärksammade filmen om Ingrid Bergman, Jag är Ingrid, och lägger sista handen vid en dokumentär om Joyce Carol Oates. I höst ger han ut en stor biografi om den italienske filmregissören Michelangelo Antonioni. GP:s Maria Domellöf-Wik möter Stig Björkman.

14.30 GOLNAZ HASHEMZADEH BONDE
Efter studier och topprestationer i både Sverige och USA insåg en 22-årig Golnaz Hashemzadeh Bonde att mycket av det hon kämpat för egentligen var andras drömmar. I stället skrev hon debutromanen Hon är inte jag (2012). Nu kommer hennes andra, redan hyllade, roman Det var vi. En bok om flykt, skuld, moderskärlek och drömmar för nästa generation GP:s Hanna Rasmuson
samtalar med Golnaz Hashemzadeh Bonde.

15.00 AGNES WOLD OCH CECILIA CHRAPKOWSKA
Professor Agnes Wold och barnläkare Cecilia Chrapkowska har skrivit Praktika för blivande föräldrar för att spräcka myterna om spädbarnsvård. GP:s kulturchef Ingrid Norrman möter dem i ett samtal om den djungel av råd som översköljer blivande och nyblivna föräldrar.

15.30 NINA HEMMINGSSON
Hon vrider och vänder på normer och fördomar och sätter med en brutal humor fingret på vår tid med sina serieteckningar. Just nu aktuell med Pixiebok för vuxna (ihop med Martin Kellerman) och På a svarar jag hejdå. GP:s Maria Domellöf-Wik möter Nina Hemmingsson

16.00 TA BETALT ONLINE
Allt fler medieaktörer väljer att ta betalt för sitt material även online. Blir det dagspressens räddning eller undergång? Lämnar etablerade medier fältet öppet för oseriösa aktörer? Panelsamtal med GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist, Gunilla Jarlbro, professor vid Lunds Universitet och Unn Edberg, ordförande i Sveriges Tidskrifter. GP:s Cecilia Vaccari leder samtalet.

16.30 CAMILLA LÄCKBERG
Fjorton år har gått sedan hon debuterade med Isprinsessan. Nu aktuell med Häxan, tionde deckaren där gruvliga hemligheter döljer sig i det pittoreska Fjällbacka. GP:s Hanna Rasmuson möter Camilla Läckberg i ett samtal om att hålla spänningen vid liv.

17.00 SVEN-BERTIL OCH JESPER TAUBE
Vilka middagsrätter har gått i arv hemma hos familjen Taube? Det berättar Sven-Bertil Taube tillsammans med sin son, kocken och krögaren Jesper Taube i nya kokboken Middag med Taube. GP:s Hanna Rasmuson samtalar med dem om familjen, maten och musiken.

17.30 PER HAGMAN
Marstrand i segelskrud, favoritkrogen i Nice och västgötaslättens vidsträckta stillhet. Per Hagman rör sig i alla rum. I våras kom hans Ingens älskare, allas älskling – en självbiografisk roman om att blir äldre – och om att hitta hem i sig själv. GP:s Maria Domellöf-Wik talar med Per Hagman.

 

SÖNDAG
 

09.30 GP:S E-BÖCKER
Läs GP i bokform! Sedan ett drygt år kan GP-prenumeranter utan extra kostnad ladda hem e-böcker med utbyggt och förädlat GP-material. GP:s Kristian Wedel berättar om e-böckerna och samtalar med John Brovik och Britt-Marie Brovik, vars bok Salta stänk blev en succé.

10.00 CHRISTER BJÖRKMAN
Från Borås ut i världen, till Melodifestivaler och Eurovisionfinaler. Nu har Christer Björkman (tillsammans med Petter Karlsson) skrivit boken om sitt liv, Generalen. GP:s Johanna Hagström talar med Christer Björkman.

10.30 CARIN HJULSTRÖM
Läsarna längtade efter Frida Fors så Carin Hjulström fortsatte skriva om henne, trots att hennes planer egentligen såg annorlunda ut. I förra boken hade hon fullt upp med nätdejting, i Lust och längtan vill producenten att Fridas radioprogram ska handla mer om sex. GP:s Hanna Rasmuson samtalar med Carin Hjulström.

11.00. GÖRAN GREIDER
Han rör sig med en stringent lätthet mellan politisk debatt, poesi, litteratur och trädgårdsodling – och menar att livets mening är att elda i kaminer. Göran Greider är bland annat aktuell med boken I trädgården hörs andra ekon, som hyllades när den kom i våras. GP:s kulturchef Ingrid Norrman talar med Göran Greider.

11.30 LENA ANDERSSON
Vilken roll spelar bildning, samtal och eftertänksamhet i vårt samhälle i dag? Lena Andersson väjer inte för att utmana intellektuellt och stilistiskt och låter svaren få ta sin tid i radions Allvarligt talat, vars alla säsonger kommer i bokform i höst. GP:s Maria Domellöf-Wik talar med Lena Andersson.

12.00 TOMMY BERGGREN
Skådespelaren och regissören Tommy Berggrens självbiografi Tommy berättar om arbete, liv och lust på och utanför scenen – och väckte reaktioner när den kom i våras. GP:s kulturchef Ingrid Norrman samtalar med Tommy Berggren.

12.30 FALSKA NYHETER
Att dela en artikel tar mindre än en sekund. Hur ofta granskar du källan? Flera journalister har under det senaste året avslöjat hur falska nyheter skapas och blir till ”sanningar” som formar människors världsbild. GP bjuder in till ett samtal med Åsa Larsson, Viralgranskaren, Emanuel Karlsten, journalist och bloggare, GP:s krönikör, Louise Sköld Lindell, utvecklingschef på GP och Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs Universitet. GP:s Cecilia Vaccari leder samtalet.

13.00 VIKTOR FRISK
Med debutboken Min Superkraft (skriven tillsammans med Mia Gahne) skildrar Viktor Frisk, modebloggare samt ena halvan av popduon Samir & Viktor, livet med adhd. I ett samtal med GP:s Hanna Rasmuson berättar han om boken han önskar att han själv haft som liten.

13.30 BRITT-MARIE MATTSSON
Som GP:s förstereporter samlade hon erfarenheter av det politiska spelet under ett helt yrkesliv. Nu har Britt-Marie Mattsson skrivit romanen Projektet och använt sina kunskaper i berättelsen om hur ett etablerat svenskt parti ändrar politisk inriktning. GP:s Hanna Rasmuson samtalar med Britt-Marie Mattsson.

14.00 LOA FALKMAN
Han har många strängar på sin lyra: barytonsång, schlagersång, reklam-tv och skådespeleri. I Att vara Loa Falkman (skriven tillsammans med Andreas Lindahl) berättar han om sitt liv, från skola till operascener världen över. GP:s Johanna Hagström samtalar med Loa Falkman.

14.30 ELLEN MATTSON
GP Kulturs medarbetare, författaren Ellen Mattson har gett sig av till 1700- talets Marstrand i hyllade romanen Tornet och fåglarna. GP:s kulturchef Ingrid Norrman samtalar med henne om att väcka glömda berättelser till liv.

15.00 MARIE GÖRANZON OCH STINA JOFS
I Vrålstark och skiträdd möter vi en kraftfull profil i Teatersverige, en stark kvinna, hyllad skådespelare. Samtidigt är hon
en person som stått nära bråddjupet. Stina Jofs, redaktör på tidningen Vi, har skrivit boken om Marie Göranzon, om jobbet, familjen och kärleken. GP:s Johanna Hagström samtalar med dem.

15.30 AGNETA PLEIJEL
I Doften av en man fortsätter Agneta Pleijel berätta om kvinnan som hon var i början av 1960-talet och framåt – i Göteborg och i Stockholm. Först kretsade livet kring ettan i Haga, litteraturhistoria på universitetet – och männen. Sen flytt, tidningsjobb och längtan efter att bli författare. GP:s kulturchef Ingrid Norrman möter Agneta Pleijel.

16.00 BOKLOTTERI!
Traditionsenligt rundar GP av bokmässan med utlottning av böcker. Kom till vår monter för chans att vinna.