Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Svenska Akademien kan tänka sig att erbjuda Katarina Frostenson en pensionslösning för att hon ska lämna sitt uppdrag som akademiledamot. På bilden syns förutom Frostenson även Horace Engdahl, Per Wästberg och med ryggen mot kameran Kristina Lugn. Arkivbild.

Frostenson kan få pengar av Akademien

Svenska Akademien kan tänka sig att erbjuda Katarina Frostenson ekonomisk ersättning om hon frivilligt kliver av som akademiledamot. Det bekräftar ständige sekreteraren Anders Olsson för TT.

Hur ska problemet Katarina Frostenson lösas? Under hösten har det varit en av de mest brännande frågorna för Svenska Akademien.

Eftersom kommunikationen med Frostenson har varit i det närmaste obefintlig har Akademien arbetat med två parallella spår – ett som omfattar en förlikning och ett där man på nytt granskade uppgifterna om sekretessbrott.

- Varför vi arbetade på de här två spåren var för att vi ville avancera snabbt. Det berodde på att vi inte hade fått någon dialog till stånd med Katarina Frostenson. Därför har vi jobbat så mycket vi har kunnat med olika lösningar, förklarar Anders Olsson.

Graverande vittnesmål

Utredningen, som gjordes av advokatfirman Hammarskiöld & Co, skickades till Katarina Frostensons juridiska ombud Per E Samuelsson den 11 december. Den innehåller bland annat graverande vittnesmål från förre akademiledamoten Klas Östergren och dramaturgen Anna Kölén om hur den så kallade kulturprofilen, som har nära kopplingar till Frostenson, läckt namn på Nobelpristagare i förväg.

Anders Olsson betecknar materialet i utredningen som "tungt", men räknar med att Katarina Frostenson och hennes ombud kommer att ha synpunkter på det. Akademien har dock inte satt upp någon deadline för när svaret ska komma.

- Det fanns bara en önskan om att det skulle ske så snabbt som möjligt. Men vi räknar med ett svar nu, i början på denna vecka.

"Förpassas ut i kylan"

Redan i oktober hävdade journalisten Jesús Alcalá i Kristianstadsbladet att Nobelstiftelsen och hovet anser att Svenska Akademien måste göra sig av med Katarina Frostenson. Enligt Alcalá var förslaget att erbjuda henne ekonomisk kompensation för att avgå.

"Frostenson ska förpassas ut i kylan genom att hon köps ut. Hon ska alltså erbjudas en stor summa pengar och tillförsäkras en rejäl pension", skrev Jesús Alcalá.

Hovet förnekade senare uppgifterna och Svenska Akademien har hittills hållit låg profil kring hur man ställer sig till att erbjuda Katarina Frostenson pengar. Men nu bekräftar Anders Olsson att ekonomisk kompensation finns med som ett alternativ för att få till stånd en förlikning.

- Ja, det kan ingå, säger han men understryker att det i sådana fall inte ska vara en speciallösning som är skräddarsydd för Katarina Frostenson.

- Vi eftersträvar en lösning som i sådana fall alla ledamöter kan ta del av, till exempel någon sorts pensionsmöjlighet eller pensionsöverenskommelse. Det ska inte vara någon lösning som sticker ut här utan den ska vara rättvis.

"Ska vi nog undvika"

TT: Det handlar alltså inte om några fantasisummor, om jag tolkar dig rätt?

- Nej, det ska vi nog undvika.

Anders Olsson sade i början av november att förhandlingarna mellan Katarina Frostensons juridiska ombud och Akademiens ombud kan tänkas ta ett par månader. Svenska Akademien har signalerat att processen får ta den tid som krävs, men måste samtidigt hålla Nobelstiftelsen på gott humör.

Så sent som den 10 december sade Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen, i en DN-intervju att han "inte alls var övertygad" om att det skulle delas ut ett Nobelpris i litteratur nästa år. "Vi tycker att det finns steg kvar som måste tas för att man ska göra det", inskärpte han.

- De steg som avses är väl framför allt att reda ut det här med Katarina Frostensons ställning. Men det jobbar vi med, så jag är optimistisk om det, kommenterar Anders Olsson.