Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Katarina Frostenson. Arkivbild.

Frostenson bryter tystnaden om Akademien

Katarina Frostenson kommenterar nu för första gången krisen i Svenska Akademien. I Kristianstadsbladet och Ystads Allehanda publiceras delar av mejl där hon skriver att Sara Danius ska ha gett henne tre alternativ kring det fortsatta deltagandet i Akademien.

I sin långa text i Kristianstadsbladet och Ystads Allehanda driver skribenten och juristen Jesús Alcalá tesen att poeten Katarina Frostenson "offrades för att skydda Akademiens varumärke". Katarina Frostenson – som har koppling till den så kallade kulturprofilen – lämnade sin stol i Svenska Akademien i april i år, precis som tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius.

Frostenson uppger att hon i mars kallades till ett möte av Sara Danius. Där ska Frostenson ha fått tre alternativ: frivilligt lämna Akademien omgående, fortsätta deltagandet i Akademien med långtgående restriktioner eller så skulle Danius, enligt artikeln, föreslå att Frostenson skulle uteslutas ur Akademien samt att kulturprofilens verksamhet skulle polisanmälas.

"Jag lyssnade till detta och ställde sedan en fråga: vad den senaste punkten kunde utgöra för alternativ/möjlighet. Det kunde Sara Danius inte ge svar på. Jag uppfattade den punkten som en tydlig påtryckning, för att inte säga ett hot", skriver Katarina Frostenson i sitt mejl till Jesús Alcalá.

Krisen i Svenska Akademien tog sin början i november förra året då 18 kvinnor anklagade den så kallade kulturprofilen, med nära band till Akademien, för sexuella trakasserier och övergrepp i en artikel i Dagens Nyheter. Kulturprofilen har hela tiden nekat till brott, och delar av förundersökningen lades senare ner. I juni åtalades han för två fall av våldtäkt.