Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Hardenborg | Ondskan är en blond pojke

Fredrik Hardenborg | Ondskan är en blond pojke

Fredrik Hardenborgs verklighetsinspirerade roman Ondskan är en blond pojke är spännande thriller om vägen till en ung människans död, skriver Eva-Lotta Hultén.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

roman

roman

Fredrik Hardenborg

Ondskan är en blond pojke

Kalla kulor förlag

Det börjar i svartvitt. Adde är mobbad, Isse är mobbaren. Otäcka scener spelas upp, där Adde förnedras och trakasseras, med Isse som den pådrivande. Det är bitvis riktigt obehaglig läsning.

Fredrik Hardenborgs Ondskan är en blond pojke är inspirerad av händelserna i Rödeby i Blekinge 2007, då en man sköt ihjäl sin sons plågoandar. Att Adde och Isse är på väg mot en katastrof är alltså uppenbart.

Skolan har för länge sedan gett upp om att få stopp på övergreppen. Rektorn förklarar rentav att det som sker utanför skolans fysiska område inte är deras ansvar. Men också när det händer saker på skolan blundar man. När Adde är på väg ner i källaren med sina plågoandar möter de en lärare som frågar om allt står rätt till. Det intygar mobbarna att det gör, och läraren går vidare.

Efterhand kommer gråskalorna. Adde har några nära och lojala vänner och hans föräldrar gör vad de kan för att skydda honom, även om pappan har en hjärnskada efter en arbetsplatsolycka, och mamman har fullt upp med att arbeta för familjens uppehälle. Isse har sina egna problem. Hans pappa älskar sin son men är halvkriminell och verkar sakna all ansvarskänsla.

Att låta Isses uppförande förklaras av att han tidigare själv varit mobbad, och dessutom har en strulig pappa och en mamma som inte älskar honom, känns som väl enkla förklaringar – mobbning uppstår inte alltid för att mobbaren har det svårt på något vis – men det bidrar i alla fall till att förvandla Isse från monster till människa. En kort stund vaknar han rentav upp och ser att om saker hade varit annorlunda hade han kunnat uppskatta Adde. Hardenborg följer inte Rödebyhändelserna exakt, och in i det sista är det oklart vad som kommer hända. Ondskan är en blond pojke är spännande thriller om vägen till en ung människans död.