Fröler-film vann asiatiskt pris

ANNONS
|

Den svenska filmen "Till det som är vackert" har fått ett av de tyngsta asiatiska filmpriserna:

bästa utländska film på festivalen i Pusan, Sydkorea.

"Till det som är vackert" har Alicia Vikander och Samuel Fröler i huvudrollerna och är regisserad av långfilmsdebutanten Lisa Langseth.

-Det är jättekul för filmen och alla som jobbat med den. Det motsvarar priset för bästa utländska film på Asiens Oscarsgala. Jag ska ta emot det på en supergala inför fem tusen gäster - nu ska jag bara få tag på festkläder, jag har inte ens ett par högklackade skor, säger Lisa Langseth före utdelningen.

Filmen handlar om tjugoåriga Katarina (Vikander) som blir besatt av klassisk musik. På Göteborgs konserthus inleder hon en romans med den betydligt äldre, gifte dirigenten Adam (Fröler). Den har svensk premiär den 22 oktober.

Bygger på pjäs
-Jag fick beskedet av producenten som ringde när vi var på väg hem från filmens galapremiär i Göteborg. Nu stannar vi i Sydkorea ett par dagar för gala och presskonferenser, säger Langseth.
-Filmen är som ett litet barn som man vill att det ska gå bra för ute i världen. En sådan här framgång är helt enkelt fantastiskt rolig.

Manuset är skrivet av Lisa Langseth själv och inspirerat av hennes teaterpjäs "Den älskade", som spelades på Elverket i Stockholm med Noomi Rapace i huvudrollen.

ANNONS

Svenska filminstitutet betecknar festivalen i Pusan som ett av Asiens viktigaste kulturevenemang, med mängder av internationella filmköpare och tv-team från hela kontinenten på plats.

Prissumman är på motsvarande 136 000 kronor.

ANNONS