Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Få artister har en sådan genomslagskraft som Beyoncé. "Hon är helt enkelt ett geni. Hon har den här kombinationen: rösten, artisten, låtskrivaren", säger professor Ebba Witt-Brattström. Pressbild.

Från superstjärna till politiskt fenomen

I vår tid skyggar många artister för att göra politiska uttalanden. Inte Beyoncé. Hon använder istället sin maktposition och sin musik för att ta strid för svartas rättigheter. På tisdag kväll spelar hon på Friends arena i Stockholm.

Under Super Bowls halvtidsshow klev Beyoncé ut på planen, omgiven av ett trettiotal dansare med afrofrisyrer, Svarta pantrar-baskrar och höjda knutna nävar. Det var ett av de tydligaste ställningstagandena för organisationen Black lives matter som kämpar för att stoppa våldet mot svarta.

Delade USA

Direkt efter showen delades USA i två läger. Många älskade att Beyoncé tog ställning i frågan om polisvåld och rasism. Andra blev förbannade av just samma anledning.

- Beyoncé har alltid varit feministisk, men det är inte lika kontroversiellt att vara det. Men när det handlar om svarta människors liv blir det känsligt. Hon har också en massa vita fans, så det fick nog en del att öppna ögonen, säger Aida Wondimu, skribent.

Under "The formation world tour" har Beyoncé uppmärksammat den allt mer laddade frågan vid flera tillfällen. I Glasgow höll hon en tyst minut medan namn på svarta offer visades på en skärm bakom henne.

- För varje svart person som skjuts, desto mindre intresse visar media. Det Beyoncé gör när hon belyser den här frågan är att hon skapar ett utrymme för svarta personer som får prata om ämnen som är för dem, säger Aida Wondimu.

Chocksläppte skiva

I april chocksläppte Beyoncé sitt sjätte album "Lemonade" och med plattan följde en timslång musikvideo. Där blev Beyoncés utveckling som artist tydlig.

- På det nya albumet tar hon konsten vidare genom att skapa en aktivistisk analys av ett destruktivt parförhållande utan att skräda orden. Dessutom omdefinierar hon kvinnor från offer till segrare, säger Ebba Witt-Brattström, författare och professor i litteratur.

- "Lemonade" handlar bara om otrohet på ytan. Filmen är en hyllning till och för svarta kvinnor. Hon visade svartas historia och kopplade ihop det med Black lives matter-temat, säger Aida Wondimu.

"Ett geni"

Det finns naturligtvis andra artister som är öppet politiska. Men på grund av sin maktställning bidrar Beyoncé till att stöpa om hela debattklimatet. Vad är det då som gör att hon har en sådan genomslagskraft?

- Hon är helt enkelt ett geni. Hon kommer också att påverka många andra sångare, säger Ebba Witt-Brattström.

- Hon är en av de största artisterna och hon är folklig. Hon är en svart kvinna, svinrik med ett imperium. Inget talar för att hon behöver göra det här för att tjäna pengar, säger Aida Wondimu.