Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Lucy Liu är mest känd som skådespelare, men har på senare tid testat att jobba som regissör. Nu senast har hon regisserat det första avsnittet på den nya säsongen av Netflixserien "Luke Cage". Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Från "Charlies änglar" till "Luke Cage"

Hon är känd som skådespelare från ”Kill Bill”, ”Charlies änglar” och tv-serierna ”Ally McBeal” och ”Elementary”. Nu satsar Lucy Liu också på en karriär som regissör. När superhjälteserien ”Luke Cage” gör comeback på Netflix är det Liu som har regisserat det första avsnittet.

- Jag tror det är ett naturligt steg att ta om man är intresserad av den kreativa processen och om man är nyfiken, säger hon till TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sina första steg som regissör tog hon på Sherlock Holmes-serien ”Elementary”, där hon har regisserat fyra avsnitt (hon har dessutom en av huvudrollerna som en kvinnlig doktor Watson). En av producenterna bakom ”Luke Cage” blev intresserad av hennes regitalanger och ringde upp henne för att ställa frågor om hur hon såg på till exempel stuntjobb.

- Det gjorde han för att testa mig och det slutade med att jag fick erbjudandet om att regissera det första avsnittet till säsong två.

Erfarenhet av kampscener

Efter filmer som ”Kill Bill 1” och ”Charlies änglar” har Lucy Liu stor erfarenhet av kampscener. Hade hon hjälp av detta när hon skulle regissera liknande scener själv?

- Absolut. Jag tror att jag förstod slagsmålsscenernas koreografi bättre. Jag ville hela tiden göra det större, jag ville att det skulle synas, att mer skulle få rum i kameran. Jag ville inte att den skulle vara för tätt inpå kroppen på dem som slogs.

Hon vill nu gärna regissera en långfilm (”jag har talat med Netflix om det, de verkar vara öppna för idén”) och menar att erfarenheten har förändrat hennes syn på att arbeta inom film- och tv-industrin över huvud taget.

"Har vuxit av erfarenheten"

- Det kändes så bra att arbeta mer intimt med teamet, att kunna sitta och diskutera med dem på ett sätt som man sällan gör som skådespelare. Som regissör får man ju möjligheten att se alla ridåer lyftas, du ser spelet bakom kulisserna. Jag känner att jag verkligen har vuxit av den här erfarenheten, det har hjälpt mig att förstå livet på ett nytt sätt.

Första avsnittet av "Luke Cage" får premiär på Netflix den 22 juni.