Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Från charkdisken till huvudrollen

TV: Från Hemköp till tv-inspelning. Det är tvära kast för Ida Linnertorp som spelar Minda i tv-serien Emblas hemlighet.
Det är ont om tid. Den 19 juni drar Hej hej sommar igång på sommarmorgnarna i SVT. Innan dess ska tv-serien Emblas hemlighet, som ingår i sommarlovsprogrammet, vara färdiginspelat.
- Vi filmar under dagen och sedan skickas materialet direkt till klipparen som får sätta ihop det, säger Ida Linnertorp.
Att hon skulle stå i Skillinge hamn på skånska östkusten och spela in en serie för SVT hade hon aldrig kunna ana för ett år sedan. Då, efter ett och ett halvt års studier på Skara skolscen kände hon att det var dags att göra något annat. Ta en paus från planerna på att bli skådespelare och hämta andan innan siktet ställdes in på någon av landets teaterhögskolor. Det blev ett jobb på Hemköp i hemstaden Malmö.
- Först satt jag i kassan men det var inte min grej. Att sitta stilla så länge och dra de där varorna, jag trodde jag skulle bli galen. Men att jobba i delikatessen var trevligt. Jag har lärt mig jättemycket om ost och kött. Det enda jobbiga var när man måste skära oxtunga. Och det är många som vill köpa oxtunga, tanter som gillar tunna skivor.
Tiden i matvarubutiken fick dock ett abrupt slut. Ida Linnertorp blev uppringd av en castingansvarig som sökte en tjej som passade för rollen som Minda i Emblas hemlighet.
Äventyrsserien handlar om Minda och hennes bror Viktor som tvingas ut på havet för att hitta sina kidnappade föräldrar. Samtidigt söker de också efter en vikingaskatt. En stor del av serien utspelar sig på den gamla segelskutan Embla.
- Jag hoppas verkligen att det blir fint väder under de närmaste dagarna när vi ska spela in på båten för jag är inte van vid att vara ute på sjön. Det hade varit illa om man blev sjösjuk, säger Ida Linnertorp.
För henne är Emblas hemlighet den första stora produktionen i tv- eller filmväg. Därför är det en extra trygghet att rollen som Viktor spelas av Idas riktige bror, Karl Linnertorp. Han har tidigare haft roller i filmerna Fyra nyanser av brunt och Buss till Italien.
- Det fungerar väldigt bra att jobba med Karl. Men om vi har bråkat på morgonen så kan det vara jobbigt. För tillfället bor vi båda hemma hos vår mamma och det har sina nackdelar. Men vi har bestämt att de konflikter som uppstår måste kopplas bort och så får man ta de diskussionerna när arbetsdagen är slut. Men det finns framförallt fördelar med att jobba tillsammans, jag kan lita helt på vad han säger, säger Ida Linnertorp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.