Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

I "The path" spelar Aaron Paul Eddie som har flytt från sitt mörka förflutna och blivit medlem av den sektliknande Meyeriströrelsen. Pressbild.

Från "Breaking bad" till sektdrama

Sedan genombrottet i "Breaking bad" har Aaron Paul valt bort tv-roller och fokuserat på filmkarriären. Men sektdramat "The path" lockade honom tillbaka till den lilla rutan.
-Jag växte upp i en väldigt religiös familj. Min pappa var baptistpräst, och jag var tvungen att lära mig partier av Bibeln utantill. Och jag har alltid fascinerats av andliga rörelser och sekter.

Aaron Paul sitter framför mig på ett hotell i Beverly Hills och förklarar varför han ville spela huvudrollen i en tv-serie - det Sverigeaktuella sektdramat "The path" - för första gången sedan supersuccén "Breaking bad" avslutades 2013. Det har tagit emot att återvända till tv-formatet, men att få skildra den fiktiva Meyeriströrelsen var alltså tillräckligt intressant.

-Jag blev absolut bortskämd av att vara en del av något som "Breaking bad", och var tveksam till om det skulle gå att skapa något liknande igen, även om tv idag har så bra berättelser.

Flyr mörkt förflutet

I centrum av "The path" står familjen Lane: Aaron Pauls karaktär Eddie och hans fru Sarah (Michelle Monaghan), samt deras barn. Eddie har blivit "meyerist" för att fly från sitt mörka förflutna, medan Sarah föddes in i rörelsen. Aaron Paul kan se paralleller mellan tv-serien och livet i Hollywood, delvis - säger han skämtsamt - på grund av vissa sektliknande aspekter av själva filmbranschen. Men också på grund av Scientologikyrkans starka fäste i Los Angeles.

-Jag har vänner som är scientologer fast de egentligen inte alls vill vara det. De väljer att stanna kvar för att inte bli avstängda från sina familjer. Några av dem är födda in i kyrkan.

Han är dock noga med att påpeka att Meyeriströrelsen inte är ämnad att vare sig likna eller kritisera en specifik trosriktning, och att man bör tänka på att även världsreligioner en gång började som obskyra rörelser, som av många dömdes ut som destruktiva eller befängda.

-Ta bara den sjuhövdade draken i Bibeln som exempel. Det låter onekligen rätt galet.

Malplacerad knarkkung

Den stjärnstatus som Aaron Paul kom att få av rollen som malplacerad knarkkung i "Breaking bad", har han förvaltat genom att kultivera fram en stadig filmkarriär. De närmaste månaderna är han aktuell i tre filmer ("Triple 9", "Eye in the sky" och "Central intelligence"), och det är tydligt att erkännandet och framgången har ingjutit självförtroende i honom. Han utstrålar en avslappnad pondus, vilket passar till hans klädsel - enkel svart t-shirt under en stilig mörkgrå kostym. Religiös är han inte längre, men det existentiella grunnandet består.

-Vi söker alla efter svar, hela tiden. Det är en mänsklig instinkt att vilja förstå vad som egentligen pågår. För min del innebär det ett konstant, förundrat blickande upp mot skyn.

Att han i "The path" åter har valt att spela en plågad och trasig själ, precis som sin roll i "Breaking bad", tror Aaron Paul beror på att han vill gestalta motsatsen till sin egen verklighet.

-Jag har ett lyckligt, fint liv, så jag dras nog till att spela personer som utgör en total kontrast till det. Och så är det tacksamt med sargade karaktärer som bär på många olika lager.

Första avsnittet av "The path" visas i HBO Nordic den 31 mars.

Bild: HBO Nordic