Värd att uppmärksamma. Göran Frankels bok Medveten mot alla odds väjer inte för snåriga resonemang eller komplicerade dilemman. Boken är ett gott exempel på själva genren populärvetenskap, skriver Torngy Nordin.
Värd att uppmärksamma. Göran Frankels bok Medveten mot alla odds väjer inte för snåriga resonemang eller komplicerade dilemman. Boken är ett gott exempel på själva genren populärvetenskap, skriver Torngy Nordin.

Frågan om medvetandet är öppen

Göran Frankels bok spänner över väldiga fält. Men det är inte författarens fåtaliga slutsatser som är poängen utan snarare det sätt som han låter läsaren glänta på dörren till medvetandefilosofins och neurovetenskapens tankevärldar, skriver Torgny Nordin.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Hälsoindustrin går på högvarv även när det gäller bokutgivning. Ständigt nya titlar släpps på marknaden med råd och tips och käcka uppmaningar om hur kroppen bör trimmas, jagkänslan förbättras och medvetandet uppgraderas. Den föreslagna framgångsvägen är med få undantag ett individuellt körfält varför den påbjudna självupptagenheten lätt gör läsningen av dessa flåshurtiga självhjälps- och självtillitsmanualer en smula plågsam, eller åtminstone rejält tröttande. Dessutom är den metodologiska utgångspunkten att jaget alltid är alltings centrum och tillika mål en problematisk hållning eftersom vi, faktiskt, är och blir till med andra.

Prisad bok

I strömmen av populära framställningar kretsande kring individualpsykologi samt nya rön från hjärnforskningsfronten är Medveten mot alla odds – hjärnforskningens svåraste problem en titel som av flera skäl är värd att uppmärksamma. Författaren är Göran Frankel, vetenskapsjournalist och tidigare kommunikatör vid Lunds universitet.

ANNONS

Boken Medveten mot alla odds fick mottaga det relativt nyinstiftade Pi-priset som utdelas vartannat år av Kungliga Vetenskapsakademien i samarbete med bokförlaget Fri Tanke. Syftet med Pi-priset, vilket nu utdelats för tredje gången, är att med en generöst tilltagen prissumma rikta sökarljuset mot populära framställningar skrivna på svenska med direkt anknytning till naturvetenskap. Förhoppningsvis kommer priset att spela en viktig roll för att höja nivån på svensk populärvetenskap med naturvetenskaplig inriktning. Därmed inte sagt att nivån varit låg, men lika ivriga som många förläggare är när det gäller att ge ut översättningar av anglosaxiska bästsäljare, lika svårövertygade tycks de vara när det gäller att våga satsa på populärvetenskapliga författarskap inom landet.

Medvetandets mysterium

Frågan om medvetandet är en av de alla livaktigaste perennerna i filosofihistoriens trädgård. Jagets eller själens eller medvetandets natur har gäckat tänkare sedan tidernas begynnelse och frågan är på samma gång förbryllande, knepig och svårlöst. Ännu idag, trots tekniska framsteg och alltmer sofistikerade analyser och experiment ledda av kadrer av kognitionsforskare, neurologer och forskare inom artificiell intelligens kan man meningsfullt tala om medvetandets mysterium.

Problemen hopar sig så fort man börjar tänka på medvetandet. I dagens materialistiska världsbild är tanken på ett separat medvetande eller om man så vill en immateriell själ ytterligt svårförsvarad: för hur förstå och förklara något sådant som del i vår fysiska värld? Och frågan är mer förvirrande än så, eftersom det dessutom råder genuin osäkerhet om vad det är som måste förklaras för att medvetandet skulle kunna bli begripligt.

ANNONS

Blotta ambitionen att ge sig i kast med detta jätteämne - som vid närmare analys går att bryta ner i en hel hoper andra - gör att Göran Frankel är värd en guldstjärna. Men eftersom författaren hellre rycker fram med betydande hastighet över bred front än säkrar redan intagen mark, lär stjärnan tills vidare få ligga kvar i asken.

Väjer inte för det svåra

Medveten mot alla odds är en bok som inte väjer för snåriga resonemang eller komplicerade dilemman. Frankel är flyhänt och självständig - även om läsaren snart inser att åtskilligt av resonemangen i bokens centrala passager väsentligen bygger på intervjuer med några namnkunniga kognitionsforskare.

Som nyss antyddes har Frankel bråttom. Frågan om medvetandets natur tryfferas sålunda med långa parader av exempel på empiriska experiment inom hjärnforskningen. Och inte bara där. Frankel lyckas med bravuren att få in snart sagt alla omdiskuterade akademiska tilldragelser i den anglosaxiska världen sedan efterkrigstiden. Att författaren upplyser om spegelneuroner och altruism känns lika självklart som att han nämner Benjamin Libets påvisande av de mentala processer i hjärnan som sker före medvetna beslut. Däremot framstår det som en smula nattståndet att återigen baxa fram Noam Chomsky, Stanley Milgram och B.F. Skinner.

Läsaren får glänta på dörren

Eftersom Frankels bok spänner över väldiga fält är det här ogörligt att i detalj skärskåda argumentationen; det är å andra sidan inte författarens fåtaliga slutsatser som är poängen, utan snarare det sätt varpå han låter läsaren glänta på dörren till medvetandefilosofins och neurovetenskapens tankevärldar. En detalj är emellertid värd att nämna och det gäller själva titeln: Medveten mot alla odds. I den mån jag förstår vad författaren menar kan jag inte hålla med. Uppenbarligen tycker Frankel att det är lättare att tänka sig att det inte finns något medvetande i naturen än tvärtom, men varför då? Bara för att vi idag saknar vetenskaplig förklaring av medvetandets uppkomst och utveckling, följer knappast att vi skulle vara medvetna mot alla odds.

ANNONS

Öppen fråga

Göran Frankels bok är slutligen ett gott exempel på själva genren populärvetenskap. Naturvetenskaplig liksom filosofisk populärvetenskap blir alltför lätt en skvader och därmed varken populär eller särskilt vetenskaplig. Däri ligger populärvetenskapens stora dilemma och utmaning, och det finns hur många exempel som helst på missriktade ansträngningar som bara runnit ut i sanden. Medveten mot alla odds är emellertid inte ett exempel på det. Tvärtom lyckas författaren på ett utmärkt sätt understryka att frågan om medvetandet alltjämt är öppen.

ANNONS