Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fortsatt chefsturbulens på Röhsska

Chefen Tom Hedqvist lämnar hastigt sin tjänst på Röhsska museet. Han blir den andra chefen på tre år som överraskande säger upp sig från museet som i år tampas med ett ekonomiskt underskott.

– Vi ville gärna haft kvar Tom tills hans förordnande löper ut. Nu blir det inte så, och då får vi göra det bästa av situationen, säger Anna Rosengren, sedan i mars ny chef för kulturförvaltningen i Göteborg.

I januari 2013 utsågs Tom Hedqvist, formgivare och rektor för Beckmans Designhögskola i Stockholm, till ny chef för Röhsska museet. Han rekryterades efter den omstridde grafikern och museimannen Ted Hesselbom, som hastigt sa upp sig i augusti året innan. Hesselbom, i dag chef för Sigtuna museum, hade då visserligen lockat en ny och större publik till museet, men också skapat kritiska rubriker för tvivelaktiga inköp med museets fondmedel med mera.

Dåvarande chefen för kulturförvaltningen Björn Sandmark var nöjd med Röhsskas nye chef: "Tom har precis den erfarenhet och inriktning, både nationellt och internationellt, som kan stärka Röhsska museets ställning som Sveriges ledande museum för design, konsthantverk och mode", sa han då.

– Tom är en auktoritet inom designområdet, så det var en väldigt rolig rekrytering, minns Sandmark i dag.

– Jag gillade tanken på att han skulle kunna anlägga nya perspektiv på designkonsten, säger han om Hedqvist som var 65 år då han rekryterades till Röhsska.

– Jag tycker också att det hänt mycket bra saker på Röhsska sedan han tillträde, och att fokus har legat på annat än tidigare.

Nu meddelar samme Tom Hedqvist att han lämnar sin tjänst, och det tidigare än planerat. Hans förordnande, som förnyats årsvis på grund av hans ålder, löper på pappret ut först i februari 2016.

Anna Rosengren anser att årsskiftet är ett lämpligt tillfälle för en ny chef att tillträda på Röhsska. I ett brev som GP tagit del av skriver hon, något byråkratiskt, som förklaring att "Ambitionen i förvaltningens utvecklingsarbete är att implementera eventuella förändringar från den 1 januari 2016, varför en ny chef kan vara med och bära in förändringen i ett långsiktigt perspektiv."

Samtal inleddes med Tom Hedqvist för att "lyssna in vilka kompetenser han ansåg att hans efterträdare bör inneha". Under samtalen ska Hedqvist, helt överraskande för förvaltningschefen, ha meddelat att han avser lämna sitt uppdrag redan 31 maj. Därmed blir han den andre chefen på tre år som lämnar museets chefspost med kort varsel.

Det är inte så att du ger Tom Hedqvist sparken?

– Det har jag inte gjort, svarar Anna Rosengren.

– Tom har valt att kliva av ett förordnande, något han i våra samtal förklarat med att han haft svårt att uppbåda motivationen, då han inte kommer att vara kvar långsiktigt.

Men varför ges han inte förtroendet att vara kvar mer långsiktigt?

– Eftersom jag tydligt, när jag tillträdde, fick informationen att Tom Hedqvist hade fått sitt förordnande förlängt i ett år, trots att han redan uppnått pensionsåldern. Så den tanken har inte ens föresvävat mig.

Är ni missnöjda med Tom Hedqvists insats på museet?

– Nej han har väldigt fina kvalifikationer och ett nätverk som är oerhört värdefullt för Röhsska. Men han har, som sagt, uppnått pensionsåldern. Vi ser det som bra om en ny chef kommer in och kan arbeta mer långsiktigt.

Och det kan inte Tom, menar du?

– Nej, Tom fyller 68 år i början av nästa år. Det är bra att få in en ny person som kan driva museets långsiktiga arbete och även vara en del av förvaltningens övergripande utvecklingsarbete.

Året ut löser museet nu avhoppet med en tillfällig lösning. Enhetscheferna Anika Johansson och Christa Törn-Lindhe får utökat förtroende och kommer att få ett "tydligt definierat uppdrag", i samarbete med HR-chefen, ekonomichefen och Anna Rosengren själv.

Vad är det för uppdrag?

– Det håller vi på att formulera, och kommer att presentera för personalen den 2 juni. Så jag ber att få återkomma kring det.

Hur stabil är museets ekonomi egentligen i nuläget?

– Röhsska har förlorat ett nationellt statligt nätverksuppdrag som gav en halv miljon årligen. Något museets ledning också fick reda på väldigt sent, så i år har vi haft ett underskott att jobba in, säger Anna Rosengren.

Till hösten är avsikten att påbörja rekryteringen av ännu en ny chef till Röhsska museet, där även majoriteten av de 38 anställda haft svårt att motivera sig att gå till jobbet. En pressad situation medarbetarenkäter vittnat om i flera år.

GP sökte under fredagen vid upprepade tillfällen resultatlöst Tom Hedqvist för en kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.