Första operapremiären i Vattnäs

ANNONS
|

Redan ett år efter invigningen etablerar operasångarna Pers Anna Larsson och Göran Eliasson sin konsertlada utanför Orsa som ny svensk operascen. Första premiären blir "Lucretia".

Nyskriven svensk kammaropera i en lada ute på landsbygden. Det är visionen för parets framtida sommarsemestrar i Vattnäs.

-Och det kan man ju kalla utmaning, säger Pers Anna Larsson med ett skratt, men det är just vad hon och maken Göran Eliasson har i sikte.

Det nyskrivna svenska får dock vänta ännu något år.

Sedan invigningen i fjol har de arrangerat konserter med ett pärlband av musiker och operasångare, tidigare kollegor men också vänner. Som första operauppsättning i konsertladan i Vattnäs har de valt Benjamin Brittens kammaropera "Lucretia". På 1940-talet passade den efterkrigstidens knappa resurser. Den 13 juli har den premiär i Vattnäsladan vars operakapell liksom Pers Anna Larsson har sina rötter i närområdet.

ANNONS
-Musikerna är barndomsvänner från byn som spelar i Dalasinfoniettan, väldigt många av violinisterna kommer från Mora och Orsa.
Många roller

Pers Anna Larsson sjunger huvudrollen, står för halva regin och hela det konstnärliga ledarskapet. När hon sjunger Mahler på Gustavo Dudamels avskedskonserter i Göteborg eller, som i höst, Wagner på La Scala i Milano och på Berliner Staatsoper är det som Anna Larsson. Men i Vattnäs utanför Orsa kallas hon Pers Anna.

-Det står i mitt pass, det är mitt namn men det är här uppe som jag heter så.

Konsertladan har hon och hennes man låtit bygga för egna pengar. Idén fick de under en turné med Dalasinfoniettan.

-Vi har investerat i det här själva för att få göra precis vad vi vill göra. Det handlar om att ge något tillbaka till den här bygden. Det finns väldigt mycket kultur i Morabygden men inte något riktigt konserthus.
Nära scenen

Konsertladan rymmer en publik på 300 personer som får sitta nära både musiker och sångare. Brittens "Lucretia" har det format som passar, och även i framtiden är det just kammaropera som Vattnäs ledarduo tänker satsa på.

-Både Göran och jag älskar nyskriven opera och det finns enormt många duktiga svenska komponister. Vi kanske inte klarar av att sätta upp en opera varje år, men förhoppningsvis vartannat.
-Om publiken är ovan att gå på opera måste man inte sätta upp "La Bohème" eller "Carmen". Man kan ge den nyskrivet svenskt, man kan lika gärna lära sig det som något annat, det handlar om att bli vän med att gå på opera.

Premiär: 13 juli.

I rollerna: Pers Anna Larsson, Göran Eliasson, Eva Lotta Olsson, Anton Ljungkvist, Håkan Ekenäs, Ingrid Tobiasson, Rickard Laby och Cathrine Setterberg.

Regi: Pers Anna Larsson och Ingrid Tobiasson.

Dirigent: Mattias Böhm.

Operaföreställningen ingår i sommarens sångfest som hålls 13-29 juli och även omfattar en rad konserter.

ANNONS